Editorial

Iglesias fa un pas enrere

El líder d'UP renuncia a la vicepresidència per intentar forjar un Govern de coalició amb els socialistes

2
Es llegeix en minuts

whatsapp-video-2019-07-19-at-174711 / periodico

La investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, que semblava encallada al voltant del paper en el Govern del secretari general d’Unides Podem (UP), Pablo Iglesias, s’ha aclarit aquest divendres després que el líder d’UP renunciés explícitament a ser vicepresident d’un Govern de coalició amb el PSOE. La resposta socialista va ser que el pas enrere d’Iglesias permet que hi pugui haver un acord que acabi amb la investidura de Sánchez com a president del Govern. A pocs dies de la sessió d’investidura,l’acord que semblava trencat ara almenys sembla possible. Però PSOE i UP encara són lluny de tenir un acord.

Iglesias justifica la seva renúncia en què no vol ser l’“excusa perquè no hi hagi un Govern de coalició d’esquerres”. La seva decisiótorna la pilota al camp socialista, ja que va acompanyada d’unes condicions que no serà senzill que el PSOE accepti: que no hi hagi vetos als noms que proposi UP i que la representació dels dos partits haurà de ser “proporcional als vots”. UP va aconseguir en les eleccions legislatives d’abril la meitat dels vots del PSOE i un terç dels escons. Divendres, fonts socialistes deien que no hi ha d’haver vetos ni imposicions, i queal final serà Sánchez qui elegeixi el seu equip. Una indicació que queda molt per negociar. D’entrada, un acord programàtic més enllà de la investidura en si, un aspecte que ara per ara ha estat fora de la negociació.

I és que, de moment, la negociació entre les dues forces d’esquerra, plena de suspicàcies i desconfiança, s’ha centrat en lacomposició del Consell de Ministres. Podem ha aconseguit que el PSOE hagi acceptat la fórmula del Govern de coalició, mentre que els socialistes han aconseguit forçar la renúncia d’Iglesias a formar part de l’Executiu. S’han dedicat diverses setmanes a aquesta estratègia dedesgast mutu. Ara, només compten amb uns quants dies per tancar un acord programàtic i la composició a grans trets del Govern.

Espanya necessita un Executiu.La perspectiva que la investidura fracassi i hagi de demorar-se al setembre, o fins i tot que es repeteixin les eleccions al novembre, és desmoralitzadora per a la ciutadania, que contempla com el bipartidisme ha sigut substituït per un estil polític en què abunden el tacticisme, les línies vermelles i els bloquejos i escasseja l’altura de mires. Tot i que sigui a contrarellotge, la setmana que ve PSOE i UP tenen la responsabilitat que Espanya tingui per fi un Govern.