EL DILEMA DEL REGNE UNIT

'Brexit': ¿final de camí?

Malgrat el canvi d'actors, la sortida de la Gran Bretanya de la UE pot topar de nou amb els mateixos obstacles

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48696928 ara2  londres  reino unido   19 06 2019   el exministro de e190619203602

zentauroepp48696928 ara2 londres reino unido 19 06 2019 el exministro de e190619203602 / ANDY RAIN

Primer va ser un referèndum, després va començar el drama d’un acord que el Parlament mai va acceptar i la dimissió deTheresa May. Ara, amb l’elecció d’un nou primer ministre comença un altre capítol del ‘brexit’. Dimarts sabrem si Boris Johnson confirma les enquestesi acaba com a inquilí al 10 de Downing Street. La seva promesa de no allargar més i treure el país de la Unió Europea quan el 31 d’octubre es compleixi el termini, tot i que sigui sense acord, és el més clar que hem sentit de l’altre costat del Canal de la Mànega. Però no serà fàcil. Pot ser que l’etern problema segueixi, però amb nous actors.

Notícies relacionades

No és que desconfiem de Johnson i la seva capacitat per tirar pel dret, és que abans fins i tot d’arribar a tenir la clau de la mansió oficial ja li han començat a tossir alguns dels membres del Partit Conservador, entre ells el ministre d’Economia, que anuncia que farà tot el necessari per evitar un ‘brexit’ sense acord, ¿Tornada a la casella de sortida? No,Europa ha començat a assumir que no hi ha cabuda dins de la UEi els nous càrrecs, especialment Ursula von der Leyen, la primera dona a dalt de tot de la Comissió Europea, reconeixen que amb prou feines hi ha marge per a una nova proposta. A la pràctica, entre les vacances, la formació del nou equip europeu i el relleu en el Govern britànic és pràcticament impossible negociar res abans del 31 d’octubre.

El mateix problema

A més, el nou primer ministre britànic es pot trobar amb el mateix problema que la seva antecessora:una aritmètica parlamentària que no li sigui propícia per recolzar un altre acord. Amb un Parlament bloquejat penja l’amenaça d’una moció de censura o noves eleccions. És el resultat de la irresponsabilitat política de portar a referèndum un acord on estaven clares les condicions de quedar-se, però ningú en coneixia les de sortir. Per això, tot i que canviïn les cares dels qui es trobaran a un costat i l’altre, la nova etapa del ‘brexit’ no hauria de pretendre gaire més que trobar, per fi, una porta de sortida.