Editorial

Unitat per la seguretat a Barcelona

L'augment de robatoris i furts està certificat en dades, però l'alarmisme no ajuda a solucionar el problema

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49048001 mossos190718095212

zentauroepp49048001 mossos190718095212 / Elisenda Rosanas

Barcelona, igual com altres grans ciutats, té un problema creixent d’inseguretat. Es pot assumir la situació sense alarmisme, però sense minimitzar el problema. L’últim Baròmetre Municipal ja reflectia la creixent preocupació de la ciutadania. Les dades avalen la percepció d’inseguretat. Els robatoris violents han augmentat el 31% en el primer trimestre de l’any(3.549). Un 28% més que en aquell mateix període de l’any anterior. Els furts també han incrementat el 9,3%. Les dades no són positives, però tampoc s’han de llegir en clau alarmista. Barcelona no és una ciutat perillosa, però és urgent revertir la deriva dels últims anys.

LaJunta de Seguretat Local es reuneix avui, convocada per l’alcaldessa, Ada Colau. Hi acudiran tots els agents implicats en el tema. Des de representants del Govern i la Generalitat a la Guàrdia Urbana, els Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la fiscalia. Es requereix coordinació, valentia i lleialtat per afrontar la situació. I també esquivar l’ús partidista o institucional amb què sovint es perverteix el debat de la seguretat. El conseller Buch ja ha anunciat que es destinaran 320 mossos d’esquadra més a Barcelona ciutat. La mesura és positiva, si bé les dimensions del problema requereixen un pla estratègic complet que es desenvolupi en el camppolicial, però també en elsocial i legislatiu.  La tipificació de delictes i el tractament legal als reincidents són en el centre del debat.

És evident que l’al·luvió turística actua com a reclam de bandes i màfies. Ahir mateix, els Mossos van dur a terme un operatiu contra un grup violent que se centrava en elrobatori de rellotges de luxe a turistes. Però també els comerços i el conjunt de la ciutadania són víctimes diàries del lladronici. L’onada de robatoris que des de fa mesos pateixen els veïns i comerços deSant Antoniha fet que el barri sumi forces i impliqui la població en la campanya Vigila. A la Barceloneta s’han activat patrulles ciutadanes i els hotels també estan adoptant mesures. La implicació dels veïns en la lluita contra la inseguretat és important, però de cap manera ha de suplir les institucions i encara menys treballar-ne al marge.

La decisió del nou consistori de nomenar untinent d’alcalde centrat exclusivament en seguretatés una valuosa declaració d’intencions. La situació no serà fàcil de revertir, però un missatge de fermesa clar i inequívoc era imprescindible.