Atac a congressistes

Trump, racista de llibre

El president dels EUA és el líder de l'extrema dreta a gran escala, el far que fixa el rumb d'individus tan feréstec com Bolsonaro, Salvini, Orbán i una llista cada vegada més llarga de personatges igual de perillosos

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp49042296 washington  united states   12 07 2019   democratic represen190714220606

zentauroepp49042296 washington united states 12 07 2019 democratic represen190714220606 / ERIK S LESSER

La diferència entre la sospita i la prova és la mateixa que hi ha entre la mera suposició o possibilitat i la certesa. Això passa ara amb Donald Trump: tot indicava que el president és un xenòfob o racista encobert, però l’escomesa contra quatre combatives integrants de pell fosca de la majoria demòcrata a la Cambra de Representants ha certificat que, sens dubte, es tracta d’un racista de llibre que procura no incomodar el que queda del Ku Klux Klan, els supremacistes de tota mena i els profetes d’un univers blanc, anglosaxó i protestant (WASP, per les seves populars sigles en anglès). S’ha acabat els encobriments i els dubtes: una filla de porto-riquenys, dues musulmanes –una d’elles nascuda a Somàlia– i la primera congressista negra de Massachusetts treuen de polleguera Trump, que les convida a tornar als seus països d’origen, una grolleria racista en forma de tuit que és un disbarat atès que ocupen escons en la seva condició de ciutadanes dels Estats Units, tan nord-americans com el mateix Trump, diu la llei, tret que més morenetes, és clar.

El president és un individu perillós –molt perillós, s’ha de dir–, que se sent com un peix a l’aigua en ambients crispats i divisius: ells i nosaltres, els blancs i els que no ho són, els submisos que acaten les ordres i els llevantins que les discuteixen, Amèrica (Estats Units) i la resta, multilateralisme i unilateralisme, i així successivament. Trump ha trasbalsat les regles del joc i se l’ha comparat amb freqüència amb un adolescent capritxós. Veure’l amb aquest perfil immadur és fer-li un favor, suavitzar la cosa: Trump és el líder de l’extrema dreta a gran escala, el far que fixa el rumb d’individus tan feréstecs com Jair Bolsonaro, Matteo Salvini, Viktor Orbán i una llista cada vegada més llarga de personatges igual de perillosos, dipositaris de totes les fòbies imaginables, tan xenòfobs com el seu guia espiritual, de manera encoberta o sense dissimulació. Convé no desviar l’atenció i recordar-ho almenys una vegada cada dia.