LA CLAU

Ruleta russa a la Moncloa

L'electorat d'esquerres recorda la seva mobilització en les eleccions generals d'abril mentre assisteix incrèdul, alarmat i malhumorat al temerari desafiament entre Sánchez i Iglesias

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45595128 madrid  24 10 18  sesion de control al gobierno en el congre190703193025

zentauroepp45595128 madrid 24 10 18 sesion de control al gobierno en el congre190703193025 / JOSE LUIS ROCA

El duel entre Sánchez i Iglesias emplena el marc polític. Estirada al sol de juliol, la imatge resulta febril, incandescent: l’esquerra espanyola jugant a laruleta russaa les portes de laMoncloa. No és la rebotiga suada i delirant d’un local deSaigon setmanes abans de l’entrada delVietcong. És la Moncloa.

Sánchez fica la bala al tambor del Colt Python i el tomba. S’empassa saliva i s’infon ànim. Pensa en el declivi electoral de Podem i en la delicada fragilitat d’Iglesias. El líder morat s’exposa a una calamitat si provoca un avançament electoral, sobretot siErrejónarriba a temps per entrar a la lliça. El president inspira profundament. Imagina Iglesias destronat per les restes del naufragi morat i flexiona l’índex sobre el gallet. ¡Clic!

Iglesias empunya ara el revòlverrevòlver, el carrega i fa girar el tambor. Parpelleja per foragitar una lleugera tremolor a l’ull esquerre. Es dona valor i invoca el pànic de Sánchez de perdre el Govern després d’una nova cita electoral. Imagina el líder del PSOE impossibilitat per formar una majoria. O depenent de nou dels morats encara que aquests s’haguessin aprimat i els socialistes s’haguessin engreixat. Agafa aire i pressiona el gallet. ¡Clic!

És el torn de Sánchez.Evoca el Dragon Khande la Generalitat tripartida deMaragall i Montillai imagina el seu propi Govern embogit pel xerric estrident d’un relat doble, incoherent o directament antagònic. ¡Clic!

El poder i les voluntats

Notícies relacionades

Iglesias, de nou. Bala a dintre. Inspiració.El fiasco de l’oposició frontal al PSOE, l’escissió errejonista, l’estèril (en els comptes electorals morats) col·laboració amb el Govern de Sánchez, les ferides en el seu lideratge..., tot això li pobla la ment. Només veu una manera d’intentar recuperar forces: entrar a l’Executiu. El poder ajuda sempre a unir voluntats. Doble inspiració. Parpelles tancades. ¡Clic! I el Colt Python torna a les mans de Sánchez.

L’electorat d’esquerres recorda la seva compromesa mobilització de l’abril mentre assisteix entre incrèdul, alarmat i enutjat altemerari desafiament. La dreta, feble encara després de la desfeta de la primavera, acaricia un dolç somni: està asseguda davant de casa quan passa per davant el funeral de l’adversari. Estiu espanyol.