Anar al contingut

Editorial

Les batudes contra immigrants de Trump

L'ofensiva presidencial a deu grans ciutats fa tota la cara de ser una escomesa de dubtosa legalitat que atempta contra els drets humans

firma editorial català

El Periódico

Les batudes contra immigrants de Trump

BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

La batuda de sense papers que planeja desencadenar el president dels EUA, Donald Trump, abunda en la pretensió de la Casa Blanca de convertir la gestió dura dels fluxos migratoris en un dels eixos de la campanya per a la reelecció. L’ofensiva presidencial a 10 grans ciutats té fa tota la cara de ser una escomesa de dubtosa legalitat que atempta contra els drets humans i la seguretat de moltes famílies, sense documentació, però els fills de les quals tenen nacionalitat nord-americana. I reuneix tots els ingredients per a una eventual crisi institucional per poc que un jutge, requerit per una organització cívica o un particular, obligui a suspendre l’operació antimigratòria per falta de base jurídica.

Entretots

Publica una carta del lector

Escribe un post para publicar en la edición impresa y en la web

De fet, tot quant Trump i els seus falcons han fet amb relació als fluxos migratoris ha xocat amb el poder judicial i amb l’alarma dels demòcrates, que tenen majoria a la Cambra de Representants. Però, alhora, ha sigut motiu de mobilització i aplaudiment de la base electoral que va portar Trump a la presidència el 2016, i és munició electoral de primer ordre per als congressistes republicans dels estats fronterers del sud. Per tot això és fàcil deduir que així que s’aproximi l’inici de les primàries demòcrates –febrer del 2020– creixerà l’aplicació radical de les receptes de Trump, tan útils per remarcar el seu populisme exacerbat, tot i que obrin, com passa ara, un debat d’ordre moral sobre els límits del poder executiu.