Editorial

Pacte d'estabilitat per a BCN

Colau emprèn un nou mandat a l'ajuntament que neix més ampli i amb més experiència que l'anterior

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49011993 colau collboni190710131456

zentauroepp49011993 colau collboni190710131456

Estabilitat, fortalesa i unitat són els principals valors que es deriven del pacte entre Ada Colau i Jaume Collboni per a un govern progressista de Barcelona. Un acord que passa per un repartiment de regidories salomònic entreBarcelona en Comú i el PSC, amb estructures creuades entre tots dos partits per aconseguir equips més compactes i integrats. Un sol govern amb responsables de dilatada experiència que preténfugir de partidismesi formar un bloc cohesionat al servei de la ciutat. El govern més ampli i estable des de fa 12 anys a Barcelona.

Repassant el repartiment de regidories s’ha de destacar que el pacte busca no només l’equilibri, sinó també generar confiança en els diferents sectors de la ciutat. Els seus objectius s’emmarquen dins de lespolítiques d’esquerres: lluitar contra les desigualtats i el canvi climàtic, i impulsar el progrés econòmic, la vivenda, l’educació, la cultura i la seguretat. L’especial rellevància que s’ha donat a aquestes dues últimes àrees és una de les novetats més destacades de l’acord.

Així, Barcelona passa de tenir quatre tinents d’alcalde a sis. Seguretat i Cultura són les noves tinences. Albert Batlle, un històric del PSC que durant més de tres anys va ocupar la direcció dels Mossos d’Esquadra, tindrà a les seves mans la complexa tasca de mirar de combatre els problemes de seguretat que pateix la ciutat en aquests últims temps. IJoan Subirats, catedràtic en Ciència Política i un sòlid pilar intel·lectual de Barcelona en Comú, podrà continuar aprofundint en la tasca que ha dut a terme aquests dos últims anys com a comissionat de Cultura de l’Ajuntament.

L’acord de govern neix blindat davant de qualsevol discrepància que hi pugui haver en el tema nacional. S’ha de recordar que la crisi de la tardor del 2017 a Catalunya i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució va ser el detonador de la ruptura del pacte entre Colau i Collboni en l’anterior mandat. Barcelona, com Catalunya, necessitaespais que trenquin les línies vermelles i el bloqueig, que siguin punt de trobada i no trinxeres més preocupades per les penes polítiques que pel benestar de la ciutadania. A partir d’aquest pacte amb els socialistes, Colau podrà renovar alcaldia i emprendre un nou mandat que neix més ampli i amb més experiència que l’anterior. Una oportunitat per aprofundir en les seves fortaleses i, també, per corregir les seves debilitats.