Editorial

Menors migrants i xenofòbia

La majoria de robatoris i agressions no els cometen migrants ni la majoria d'aquests menors cauen en el delicte

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48945028 masnou190705190231

zentauroepp48945028 masnou190705190231 / Alejandro Garcia

L’assalt violent a un centre que acull menors migrants al Masnou encén totes les alarmes. Davant de la gravetat de la situació, és important no perdre de vista dues premisses que, tot i que òbvies, és molt senzill arraconar quan els ànims es caldegen. Ni la majoria dels robatoris o les agressions sexuals són comeses per migrants ni la majoria d’aquests menors cometen delictes.

Segons els Mossos d’Esquadra, el 82% dels 5.622 menors que van arribar a Catalunya sense tutors s’integren en el sistema de protecció de la Generalitat. És una contundent majoria que només vol guanyar-se un futur. Una majoria que es troba en un estat d’especial vulnerabilitat i que es veu injustament qüestionada pel comportament delictiu d’uns quants.

En aquests joves conflueix una multiplicitat d’errors i problemes socials. Des de la injustificable incompetència institucional en la seva acollida fins a un augment de les agressions sexuals comeses per menors (no migrants específicament) i una legitimització del discurs racista per part de la ultradreta. Aquesta combinació es converteix en fatal quan recau en persones que no tenen recolzament familiar i que poden veure’s temptats de buscar un fals refugi en la delinqüència o en la droga.

L’assalt al centre d’acolliment del Masnou es va produir després d’un intent d’agressió sexual per part d’un menor tutelat que va ser aturat pels mateixos acompanyants del jove. La seva actitud és denunciable, no ha de minimitzar-se, però no és admissible que s’utilitzi per efectuar una criminalització de tot el col·lectiu. Ser un menor migrant no eximeix de culpa, però tampoc converteix en culpable. Des de fa mesos són moltes les veus que reclamen recursos i coordinació entre administracions per facilitar la integració d’aquests joves. La demanda cobra ara una dramàtica urgència.

L’assalt al Masnou es va saldar amb quatre ferits. No és el primer acte de repulsa a centres de menors. No es pot abaixar la guàrdia davant de la xenofòbia. El doble arrasador de la ultradreta és pervers. D’una banda, minimitza la violència masclista fins a límits insuportables com criticar l’última sentència de 'la manada’ i, de l’altra, magnifica els casos en els quals l’agressor és un migrant, encarnant en ell tota la violència de la societat, la pròpia i l’aliena. D’aquesta manera, es criminalitza el col·lectiu més vulnerable i s’impulsa l’odi envers ells. Gasolina per a la convivència.