Dues mirades

Buch i l'alienació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48815980 miquel buch190627085639

zentauroepp48815980 miquel buch190627085639 / Roger Segura

El conseller Miquel Buch va afirmar, amb fermesa i sense ombra d’insolació, que l’Estat espanyol comença a l’Ebre. S’ha d’agrair tanta sinceritat. Ara ja ho anem tenint més clar. O el Govern de la Generalitat pateix d’un greu trastorn d’alienació col·lectiva o està portant al límit la farsa procesista. Tampoc s’ha de descartar que la combinació de les dues possibilitats hagi fet possible aquesta remenada de fronteres.

Notícies relacionades

El pujolisme es va encarregar amb especial afany de descartar la paraula ‘Espanya’ allà on fos possible. S’havia de substituir per ‘Estat espanyol’, una definició antipàtica i burocràtica, sense ànima ni cultura ni sentiments. ¿Qui dedica un poema o un ‘quejío’ a un Estat? L’ordre va fer que ens acostuméssim a termes tan esperpèntics com Fulanito, l’atleta estatal. ¿Ens imaginaríem qualificar Guardiola d’entrenador autonòmic?

Una vegada desposseïda Espanya d’ànima (encara que sigui torturada), ¿què hi fa allunyar-la uns quilòmetres de la costa? Les declaracions de Buch destil·len una perillosa combinació d’alienació, menyspreu i engany. El pitjor dels verins per a la convivència i la pau.