Temps de crispació

El sotabosc del diàleg

El sotabosc del diàleg és ple d'espècies diverses. Són espais de trobada i intercanvi d'idees basades en el bé comú, la comunicació interpersonal i la convivència.

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47989168 infancia190509160051

zentauroepp47989168 infancia190509160051

Li vaig sentir dir a la sociòloga Iolanda Fresnillo fa unes setmanes en un acte de la plataforma Som el 80%: “hem de cuidar el sotabosc del diàleg”; un acte que volia ser justament un petit símbol d’aquesta condició de possibilitat. I és justament a l’estiu que som més conscients de la importància de tenir net el sotabosc per prevenir la propagació dels incendis, i la metàfora ens va com anell al dit. Tenim els boscos amb els arbres agitats i amb guspires a punt d’encendre’ls. Els sotaboscos, em fa l’efecte, els tenim més endreçats, perquè hi ha molta més gent que els cuida i la feina està més repartida.

El sotabosc del diàleg és ple d’espècies diverses. De fet, si fóssim capaços de reduir sorolls les sentiríem créixer. Són espais de trobada i intercanvi d’idees basades en el bé comú, la comunicació interpersonal i la convivència. Res a veure amb “els carrers” i  la cridòria intolerant de l’espectacle de la constitució d’alguns (els menys) ajuntaments, que semblava requerir el retorn urgent d’"En peu de pau".

Notícies relacionades

No puc deixar de pensar en si posem els micròfons en els llocs correctes per no sobrerepresentar-les, aquestes cridòries. Només en aquesta mateixa setmana, gràcies a l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, vaig saber de la feina que fan entitats com les associacions Azahara i Salam Shalom per la convivència dins les nostres comunitats. I veig els esforços titànics que fan els casals d’estiu i les entitats socials de lleure. Veig en l’associació d’'exmenes’ la llavor d’una nova espècie, no sé si una herba remeiera, per un problema que a penes estem intuïnt i al qual no sabem donar resposta. És evident que també hi ha iniciatives que es promouen des de l’administració, com les 135.000 parelles lingüístiques o els projectes intergeneracionals en una societat cada cop més envellida. Però també veig el president i els consellers del Govern com recorren el país i les veuen aquestes iniciatives, i en canvi sembla que quan han de fer política de debò les obvien, folkloritzant-les sense voler, i tornant a les velles formes de fer política de tota la vida.

Que cadascú es faci plenament responsable del que toca fer i mantingui els seu trosset de sotabosc net i polit si volem que corri aire fresc a les copes dels arbres. Pel carrer, creuo la mirada amb un pare que acompanya els seus fills a l’escola amb una samarreta que llueix el lema “Ni oblit ni perdó” i em sap greu per tantes coses...