1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46837091 alquiler190404084427

zentauroepp46837091 alquiler190404084427 / SILVIA CORTADA

El Parlament ha de decidir aquesta setmana si convalida, rebutja o obre la tramitació en forma de llei del decret de contenció de contractes de lloguer de vivenda aprovat al maig pel Govern. contenció de contractes de lloguer de vivenda aprovat al maig pel Govern.No està clar que la decisió d’utilitzar la via de la reforma del codi civil català per part de la Conselleria de Justícia serveixi per esquivar el possible conflicte de competències amb l’Estat. I la fórmula de fixar com a preu màxim entre el 10% i el 20% per sobre de l’índex de referència de preus de lloguer a les zones amb el mercat més tensat és vista com a clarament insuficient per uns i denunciada com una mesura que desincentivarà l’activitat del mercat pels promotors. Però la necessitat de posar fre a la bombolla del lloguer ja forma part del consens social.

A molts països europeus, des d’Alemanya a Portugal, s’estan emprenent mesures de regulació sobre el lloguer. I quan fa uns dies es disparaven les alertes per la caiguda de la natalitat a Espanya, era impossible no veure en aquests índexs una de les conseqüènciesd’un mercat immobiliari incapaç de satisfer el dret constitucional a una vivenda digna (a més d’un mercat laboral no menys desincentivador de qualsevol projecte de vida).

Possiblement, sense l’acompanyament d’una aposta atrevida per un parc de vivenda social pública els efectes de qualsevol altra mesura no siguin gaire rellevants. I sens dubte el projecte del Govern necessita ajustaments. Sigui quina sigui la fórmula triada, es tracta d’una iniciativa que exigeix negociació, no bloquejos.