Editorial

Colau: de la investidura al govern

L'alcaldessa encara la necessitat de forjar un acord estable per treballar durant quatre anys per la ciutat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48734079 bcn ada colau190621193202

zentauroepp48734079 bcn ada colau190621193202 / ALBERT BERTRAN

Ada Colau va ser investida alcaldessa de Barcelona fa una setmana, amb l’incòmode recolzament de Manuel Valls i una tensió amb ERC difícil de preveure durant la campanya electoral. Superat aquest episodi, acompanyat d’escenes d’agressivitat de certes bases independentistes a la plaça de Sant Jaume i discursos dolguts dels seus dirigents, arriba el moment de forjar un equip de govern amb el grup municipal del PSC.

En la sevaentrevista amb EL PERIÓDICO, Colau es manifesta disposada a liderarun únic govern municipal avalat per dues forces polítiquesque sumen 18 regidors, una majoria més còmoda que els 11 escons amb què va trampejar la legislatura anterior. No dos governs paral·lels després d’un repartiment de carteres que consolidi departaments estancs. Haurà dereconstruir una confiança danyadaper la ruptura entre les dues forces en els moments més durs del procés. Tant els comuns com els socialistes tenen exemples recents dels quals fugir (les lluites intestines de les esquerres a Madrid) i d’altres en què inspirar-se (la col·laboració lleial del PSOE i Compromís a València). També errors propis dels quals aprendre’n. El que va passar ambel llaç groc al balcó municipalsembla indicar que els dos socis no deixaran aquesta vegada que les exigències de gestos simbòlics des de l’independentisme, davant els quals tenen sensibilitats diferents, serveixin per dinamitar la seva col·laboració.

No sabem quina serà la fórmula de col·laboració que acabin establintPedro Sánchez i Pablo Iglesiasal Govern d’Espanya davant la sintonia estratègica de la dreta i l’extrema dreta. Per diferent que sigui la que s’assagi a Barcelona, la coincidència d’aquestes dues experiències de progrés hauria de ser una oportunitat per fer realitat les polítiques més ambicioses a nivell local.

Ara, a Colau iCollboniels haurien de quedar per davant quatre anys de govern per concretar les polítiques de vivenda, transport públic, lluita contra la contaminació i seguretat que no es van culminar en el primer mandat de l’alcaldessa. Per això serà necessària l’entesa de l’equip de govern, amb unamirada llargaque posi com a prioritat els grans reptes de la ciutat. Però també, a falta de tres vots per a la majoria absoluta, que aquesta visió generosa sigui compartida, una vegada refredats els ànims després del convuls període postelectoral, per les altres forces polítiques que vulguin treballar per la ciutat en comptes d’utilitzar-la com un nou front obert del procés.