La foguera

Miguel Hernández va morir, no el van matar

Una sentència ens diu què podem dir i què no sobre Antonio Luis Baena Tocón

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa12319261 miguel hernandez170327204303

lpedragosa12319261 miguel hernandez170327204303

Antonio Luis Baena Tocón no va formar part, entre 1939 i 1943, del Jutjat Especial de Premsa. Aquesta organització franquista no va ser l’encarregada de perseguir i depurar els qui haguessin escrit en mitjans de comunicació durant la República, règim que, per cert, no va ser destruït pelcolpisme nacionalista i militar de Franco, durant tres anys de guerra colonial en terreny espanyol, sinó que va caure pel seu propi pes perquè Franco pogués preparar el camí de la democràcia. Baena Tocón no es va encarregar de confeccionar una llista negra d’escriptors, ni d’anotar els noms de periodistes republicans, ni va delatar ningú.

Baena Tocón no va participar en consells de guerra, i molt menys en el que va concloure, el març de 1940, amb la sentència a mort de Miguel Hernández. No va ser el secretari d’aquest procés i la seva firma no apareix a cap document. Tampoc es va beneficiar més endavant de les prebendes que la dictadura va donar als que van fer mèrits a la carnisseria. Baena Tocón no va ser interventor de l’Ajuntament de Còrdova fins a la seva jubilació, ni va treballar a la Diputació Provincial, en agraïment als serveis prestats.

Notícies relacionades

La mort de Miguel Hernández va tenir com a causa un refredat comú. El mateix Baena Tocón va ser qui li va passar al poeta els mocadors, on ell escrivia versos, i li va preparar brou de gallina. Baena Tocón no va poder fer res per salvar el poeta, que va morir sense ajuda de cap militar, ni de cap secretari judicial. Baena Tocón va plorar a l’enterrament de Miguel Hernández i va consagrar tota la seva vida a honrar la seva memòria. La família del poeta va tenir sous vitalicis gràcies a la seva intervenció.

Baena Tocón no va tenir res a veure amb la mort de cap altre ciutadà. Va fugir amb tota la seva família a França, on es van criar els seus fills, que en aquests dies han guanyat una important batalla a l’aconseguir que la Universitat d’Alacant esborri dos articles plens de mentides, i vulgui Déu que molts altres articles plens de mentides, perquè José F. Baena, fill d’aquest amorós pare, pugui viure amb la consciència tranquil·la.