Editorial

El 5G arriba a Espanya

La nova tecnologia comença el seu camí en ple pols mundial pel seu control

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47123036 mobile190228093833

zentauroepp47123036 mobile190228093833 / JOSEP LAGO

El 5G, la cinquena generació de connexió mòbil, successora de l’actual 4G, arriba aquest dissabte a Espanya d’una forma gairebé simbòlica. A partir de demà, Espanya començarà a oferir serveis comercials en 5G,afegint-se així a la llista de països en els quals ja és una realitat. L’inici, però, serà gradual. De moment, només el provaran els clients d’una operadora(Vodafone), a 15 ciutats (entre les quals, Barcelona i Madrid) i sempre que tinguin mòbils compatibles.

La de demà és una data simbòlica, ja que la majoria dels usuaris continuaran sense tenir accés al 5G. El gran desplegament a nivell europeu no s’espera fins al 2021,i amb vista a aquell moment alguns països ja estan preparant el terreny, ambles subhastes de les freqüències corresponents. Aquest és un assumpte clau, que mereix la màxima atenció. Les licitacions determinaran el repartiment entre les companyies telefòniques, i per als estats són una oportunitat de recaptar xifres milionàries (l’espectre radioelèctric és un recurs públic).

Les operadores telefòniques avisen: si les subhastes del 5G tanquen amb preus excessivament alts, tindran menys capacitat per invertir en les infraestructures necessàries per desplegar aquesta tecnologia. Els usuaris poden acabar sent els perjudicats més grans, bé per una insuficient inversió en xarxes, bé perquè existeix el risc que els toqui a ells cobrir, via rebut telefònic, el marge que les companyies difícilment estaran disposades a cedir.

A altres països europeus (Itàlia, Alemanya) les subhastes s’han tancat amb xifres al voltant dels 6.500 milions d’euros. Assegura el Govern que els seus plantejaments no seran «especialment onerosos», un missatge de bones intencions, a l’espera de més concreció. Tot i que l’entrada de nous ingressos a les arques públiques sigui positiva, l’afany recaptatori no hauria d’acabar perjudicant el bé comú que es persegueix.

La gran velocitat del 5G fa que s’auguri que protagonitzarà una revolució social i tecnològica. Per aquest motiu es tracta d’una tecnologia estratègica. es tracta d’una tecnologia estratègica. La guerra llançada pels Estats Units contra la companyia xinesa Huawei té com a nucli justament el control del desenvolupament de la tecnologia 5G. La primera oferta de Vodafone a Espanya va de bracet de Huawei a la xarxa, però no als terminals,pel conflicte del gegant xinès amb Washington. El pols pel 5G no ha fet més que començar. I serà crucial.