IDEES

Còmics a Sant Cugat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46648463 sant cugat del valles  21 01 2019 obres a l antic edifici de190607112321

zentauroepp46648463 sant cugat del valles 21 01 2019 obres a l antic edifici de190607112321 / Robert Ramos

Aquest dijous, 13 de juny, s’inaugura a Sant Cugat un museu del còmic d’iniciativa absolutament privada. L’han posat en marxa dos col·leccionistes que, entre tots dos, atresoren gairebé totes les publicacions a Espanya des de principis del segle XX, Paco Baena i José Luis Villanueva(que, a més, és l’amo de l’edifici consagrat als còmics, no excessivament gran, però suficient per allotjar còmics i originals em dues de les seves plantes i exposicions temporals en la tercera). Baena Villanueva, com la resta dels aficionats catalans a la historieta, s’han cansat d’esperar que s’obrís el promès Museu del Còmic que s’havia d’instal·lar en una antiga fàbrica de Badalona, una broma de mal gust que ja dura més de deu anys i en el qual l’ajuntament badaloní va complir la seva part del tracte –deixar-se tres milions d’euros per condicionar l’edifici–, però la Generalitat no: els vuit milions promesos no han arribat mai perquè els còmics, escrits majoritàriament en espanyol, no són un material històric al qual se’ls pugui treure un rèdit patriòtic (tot i que Catalunya produís un immens tant per cent de guionistes i dibuixants des de sempre). L’excusa oficial sempre ha sigut que no hi havia diners, però cap capitost va tenir mai el valor de reconèixer que no hi havia diners per a aquesta bestiesa dels còmics, però sí per a ambaixades o per al Museu dels Castells o el Museu del Càntir, que bé que existeixen.

Notícies relacionades

Això de Villanueva Baena és això que els anglosaxons defineixen com un 'labour of love'. Com m'explicava Paco l’última vegada que ens vam veure, el museu era la cosa que més feliç li feia al món als seus 71 anys, ja jubilat com a publicista i amb la vida solucionada. Hi haurà qui es queixi que aquest museu del còmic estigui a Sant Cugat i no a Barcelona, però l’oficial, el nacional, estava teòricament a Badalona: sembla que a la capital indiscutible de la historieta espanyola mai hi ha hagut un edifici a la seva disposició.

Aquí els còmics depenen, com la Blanche Dubois d’'Un tramvia anomenat desig', de l’amabilitat dels estranys. Gràcies a Pepe SerraPepe Serra, el MNAC allotjarà a finals de mes una exposició sobre la revista 'El Víbora'. Sona a gol per l’escaire a la cultura oficial, ja que l’'underground’ tampoc ha despertat mai l’interès de la Generalitat, mentre a Madrid reivindicava la ‘movida’ fins i tot el PP.

Temes:

Sant Cugat