AL COMPTAT

Una banca sense interès

Potser no fan falta campanyes de promoció sinó tractar el client amb més lleialtat

2
Es llegeix en minuts
tecnicomadrid41022645 european central bank  ecb  president mario draghi addresses

tecnicomadrid41022645 european central bank ecb president mario draghi addresses

Dèiem fa unes setmanes que alsbancs no els quedaria un altre remei que reinventar-se. Els tipus d’interès en mínims històrics dificulten fer negoci amb l’activitat tradicional: prestar al preu més alt possible i retribuir al mínim.

Amb el seu últim avís, el Banc Central Europeu (BCEha allunyat almenys un any qualsevol possibilitat d’una pujada dels tipus d’interès. I ja veurem si no més temps, perquè Mario Draghi ha anat retardant les dates al detectar que l’economia presentava símptomesd’alentiment.

És una bona notícia per als qui estan endeutats, però no per als qui tenen uns estalvis que, amb la inflació, perden valor amb el temps. En aquest context hi ha entitats que estan convidant els clients a deixar de ser simples estalviadors per passar a convertir-se en inversors. I més que ho faran. El primer consisteix en, com a mínim, mantenir el valor dels diners. El segon comporta una actitud activa, però també més risc, a la recerca de més guanys, però el cert és que, en l’actualitat, la mitjana de rendibilitat d’instruments com els fons d’inversió també és del 0%, segons les dades del Banc d’Espanya. 

Les estratègia dels bancs, lluny de l’altruisme, persegueixen ingressar comissions, una via per compensar la caiguda del marge entre l’interès al que deixen i al que retribueixen els clients. I és que l’era dels diners ‘gratis’ durarà molt més temps del que esperaven molts (sobretot els bancs). Des de març del 2016, el preu dels diners es manté en el 0% i així seguirà almenys fins a d’aquí a un any. I quan comencin les pujades (no les veiem des d’abril del 2011) aquestes seran graduals, la qual cosa suposa un llarg període d’interessos molt baixos i fins i tot per sota de la inflació.  

A més de més ofertes d’inversió no tardarem a veure fusions o almenys intentsd’integracióBankia, completa o a trossos, pot ser una de les peces a cobrar per part dels competidors. Ja ho veurem. El sector, immers en una redefinició estratègica i a la recerca de la diversificació, s’haurà de concentrar més per millorar la seva rendibilitat.

Notícies relacionades

Alhora haurà d’afrontar un altre dels seus reptes: millorar la seva reputació. Alguns directius admeten que la imatge del sector es va deteriorar amb escàndols com les preferents o les clàusules terra. La qüestió és com afrontar-ho, si de forma col·lectiva o cadascú pel seu costat. No es posen d’acord i el problema persisteix.

I mentrestant, el client haurà de vigilar que les entitats no li intentin vendre suposades inversions miraculoses, amb comissions exagerades. La veritat és que potser no fan falta campanyes de promoció sinó actuar amb més lleialtat davant del client. Això sí que pot fer que la banca guanyi interès. En tots els sentits.