Editorial

Un Mundial per la igualtat

Des del torneig del Canadà, celebrat el 2015, el creixement del futbol femení ha esdevingut imparable

2
Es llegeix en minuts
fcasals48442831 deportes las jugadoras de la selecci n espa ola de f tbol du190602135836

fcasals48442831 deportes las jugadoras de la selecci n espa ola de f tbol du190602135836

Comença el Mundial de futbol femení i a ningú escapa que la cita transcendeix de l’àmbit merament esportiu. El panorama ha canviat de manera notòria des de l’anterior Mundial del Canadà, celebrat el 2015. El creixement del futbol femení ha esdevingut imparable. L’augment de patrocinadors, de quota de pantalla i de nombre d’espectadors demostra la seva empenta. Lluny sembla quedar l’època en què era relegat a la total invisibilitat, en què les grades lluïen sempre buides i el silenci era l’única collita informativa que les futbolistes recollien. Els avenços són molts, tot i que l’evolució no oculta que la igualtat encara és molt lluny dels camps de futbol.

El món de l’esport és un excel·lent aparador per valorar el grau d’igualtat en les societats i també actua com a detonador, com a model a seguir. És mirall i pantalla. Per això és indiscutible l’impacte d’aquest Mundial. Ja només l’expectació despertada és un èxit. És evident que la incidència social del futbol supera l’entreteniment. En la mesura que sigui capaç d’atreure més i més espectadors, la visibilitat de la dona en l’ocupació de l’espai públic serà més evident. Una qüestió d’especial rellevància per als més petits. És important que els nens considerin les seves amigues com a companyes de joc i que elles sàpiguen que les pistes també formen part del seu espai. Una pilota no pot ser considerada un element que perpetuï i segregui rols de gènere.

La selecció espanyola de futbol no està entre les favorites en el torneig, però són molts els gols que ha marcat en aquests últims anys. S’han batut rècords d’espectadors en la lliga femenina, des del 2002 s’han quadruplicat les fitxes de federades i el nombre d’àrbitres dones s’ha multiplicat per 18 en 20 anys.

¿Assignatures pendents? Encara n’hi ha moltes. Falta aplicar valors de gènere en la gestió esportiva (des de la regularització dels sous fins a l’empara de la maternitat), incorporar dones directives en els clubs i impulsar polítiques d’educació que fomentin la pràctica del futbol en les nenes. El seu assoliment no només contribuirà a fer una societat més igualitària, també oferirà alegries a l’afició futbolística. Comença França-19, un Mundial històric per al futbol femení, una gran oportunitat per trencar els prejudicis del masclisme en l’esport, en general, i el futbol, en particular, i sobretot per disfrutar d’un bon joc.