VISITA DEL PRESIDENT DELS EUA A EUROPA

Trump, aquell home

El líder nord-americà és conscient que la desestabilització i desunió de Brussel·les beneficia les seves ambicions geoestratègiques

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48456810 u s  president donald trump inspects an honour guard at buck190603190452

zentauroepp48456810 u s president donald trump inspects an honour guard at buck190603190452 / SIMON DAWSON

Darrere la imatge de la família Trump vestits com si es tractessin de prínceps i princeses Disne , en el sopar que es va celebrar al Palau de Buckingham juntament amb la reina d’Isabel II i companyia, hi ha molt més que vestits més o menys encertats o anècdotes sobre el trencament del protocol.

Si bé aquesta visita oficial al Regne Unit havia perdut pes polític davant la imminent sortida de Theresa May de Downing Street, la veritat és que s’han tractat qüestions de fons que van més enllà de les ja clàssiques bufonades a les quals ens té, lamentablement, acostumats el president nord-americà. Un dels objectius d’aquest viatge ha sigut, sens dubte, donar continuïtat a la negociació de l’acord comercial bilateral entre el Regne Unit i els Estats Units que va començar el 2017.

Aquesta negociació s’ha estat portant en paral·lel a la de la sortida del Regne Unit de la UE i es preveu que s'acabi quan es concreti el 'brexit'. Gràcies a aquest acord comercial s’incrementarien les relacions comercials entre els dos països, que ja són molt actives en l’actualitat. Per això Trump es va alinear amb l’ala dura dels conservadors britànics. Sembla que sigui qui sigui el successor de May aquest acord no corre perill.

Generar incertesa

De camí a Normandia, Trump ha desembarcat a Europa amb l’objectiu de generar incertesa. La proposta d’incloure Farage en el grup negociador del 'brexit', qualificar l’alcalde de Londres de perdedor o animar Johnson en la seva aposta pel 'brexit' dur només tenen l’objectiu del desconcert. Igual que en altres països de mig món, Trump intenta sembrar una discòrdia que li permeti complir un dels seus lemes de campanya, 'Make America Great Again'. Té clars quins són els interessos geopolítics que vol defensar i on defensar-los. Ruptura amb Rússia en matèria militar, acord INFM; ruptura amb la Xina en matèria comercial, qüestió Huawei; desestabilització política en països petroliers, Veneçuela i Guaidó.  Un clàssic eix del mal al qual també s’afegeixen eventualment l’Iran, Síria o el Iemen.

Notícies relacionades

Ara és la UE la que està en el seu punt de mira. Trump és conscient que la desestabilització i desunió de Brussel·les beneficia les seves ambicions geoestratègiques. També sap que reforçar les relacions amb el Regne Unit li permet controlar l’eix euroatlàntic. Tenir a una Europa entretinguda en els seus petits problemes locals, l’obliga a estar lluny de les grans partides globals que es juguen a l’altre costat del món, a l’Àsia-Pacífic. Aquí és on té posat els seus principals interessos Washington, aquest és l’eix que vol controlar i que veu en perill davant les aliances estratègiques entre Rússia i la Xina.

Imaginin que en lloc de Trump fos Putin qui estigués de visita al Regne Unit. Els rius de tinta sobre la desinformació i les 'fake news', així com l’amenaça a la seguretat europea haurien guanyat la batalla a la premsa rosa i les seves xafarderies. Això ho poden donar per fet.