LA CLAU

El moviment final de Colau

Colau juga amb avantatge davant Maragall. Només ella pot decidir si segueix endavant amb el seu projecte en un segon mandat com a alcaldessa o si facilita l'ascens del seu rival independentista. Aquesta decisió posarà fi a la partida

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48247549 maragall colau190528154940

zentauroepp48247549 maragall colau190528154940 / JORDI COTRINA

Els escacs 960, la singular variant de Bobby Fischer, i també de Colau, Maragall, Collboni i Valls, fan furor a Barcelona. La partida pel trofeu de l’alcaldia va començar amb les peces disposades de forma aleatòria sobre el tauler, com dicta el cànon del 960. L’atzar electoral les va col·locar. Colau juga amb avantatge davant Maragall. Ella pot decidir si continua amb el seu projecte municipal en un segon mandat com a alcaldessa o, al contrari, si facilita l’ascens del seu rival independentista, bé aliant-se amb ell, bé passant a l’oposició. Aquests són els dos únics moviments que posaran fi a la partida. I tots dos li pertanyen en exclusiva a la líder de BComú.

L’estratègia de Colau és mantenir l’aposta per una aliança tripartida amb ERC i el PSC. L’opció ara com ara és impossible. D’acord, com al diccionari polític no hi ha la veu impossible, deixem-lo en inversemblant. Ni ERC ni el PSC forjaran en aquest moment cap aliança, i tots dos l’hi han explicitat i reiterat a Colau.

La jugada de l’alcaldessa en funcions és mantenir aquest discurs fins al moviment final, aquell que només ella pot fer sobre el tauler. Aquest discurs és el que va defensar durant la campanya, és compartit per la majoria del seu partit i evita les espines de l’eix nacional. I també la càrrega de raó per al dia en què hagi d’executar el moviment final. “No serà perquè jo no ho vaig intentar fins a l’últim minut”, podrà argumentar al fer escac i mat.

Quatre preguntes i una més

Notícies relacionades

Abans del moviment definitiu, Colau s’haurà de respondre algunes preguntes encapçalades pel leninista Què fer. ¿Què fer per tirar endavant el programa de ciutat de BComú? ¿Què fer per reforçar el partit, un partit tributari del seu lideratge personal, després del retrocés electoral? ¿Què fer per no perdre la bandera neutral en el conflicte català? ¿Què fer per continuar la seva carrera política?

Aquestes quatre preguntes no es poden respondre alhora de forma positiva. Colau ho sap. A la fi, haurà d’optar. I enfrontar-se a un últim interrogant: El que decideixi fer, ¿ho podrà fer millor al govern de la ciutat o a l’oposició?