EL TEXT I LA TEXTA

Llaços per a tot

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48400315 mas periodico leonard beard para ortega190530201906

zentauroepp48400315 mas periodico leonard beard para ortega190530201906

Gràcies als llaços que algunes persones llueixen a la solapa, podem conèixer, mitjançant un simple cop d’ull, característiques dels nostres veïns que abans estaven ocultes.

En aquest cas, la seva posició política en un assumpte, però la col·locació d’elements a la vista no és nova i ens dona pistes de moltes altres coses. Tota la meva vida, per exemple, he vist creus penjant del coll d’alguns vianants, i això resulta útil si vols tenir dades sobre les creences religioses dels éssers humans amb qui et creues.

El problema és que aquests símbols són limitats, i només donen informació sobre aspectes dels altres que, ben mirats, tampoc són tan importants. Saber la ideologia política d’una senyora amb qui em trobo al carrer, o la seva creença o no en elements sobrenaturals té la seva gràcia, sí, però hi ha altres característiques d’ella que m’encantaria saber. Per exemple (i estic improvisant) si és garrepa o no.

¿Potser no defineix més a algú el seu nivell de generositat que la seva opinió sobre el referèndum? Jo, personalment, prefereixo saber molt abans si la gent del meu entorn és garrepa que la seva posició sobre l’1 d’octubre. Proposo, doncs, que a la solapa els meus veïns portin una cinta d’un color per determinar que m’informi sobre aquesta qüestió que per a mi, paraula d’honor, és capital.

¿I el seu nivell de puntualitat? Un altre llaç per a això, si us plau. Quan conec un individu en una festa, vull saber si és puntual o no. M’importa molt més això que la seva visió del procés. La defineix moltíssim més com a humà, creieu-me.

Proposo
que els meus
veïns portin, 
a la solapa,
una cinta d’un
color
per determinar 
que els qualifiqui
com a persones

I podem seguir, perquè les característiques humanes que realment importen són variadíssimes. ¿Què me’n dieu de si algú és detallista amb la seva parella? ¿No us sembla aquesta una informació d’immensa importància, molt més gran que la seva creença sobre si determinat polític ha d’estar o no en llibertat? Aquesta cinta, com les altres que el defineixen com a humà, no se les hauria de col·locar la persona que la lluu, perquè tots tendim a mentir interessadament, sinó un organisme independent que, després d’estudiar el comportament de l’individu d’una manera objectiva, li enganxés a tota la seva roba el llaç que millor el definís.

Notícies relacionades

Repassem: tenim llaços polítics, creus religioses, nous símbols sobre la puntualitat, gasiveria i detallisme. No ens conformem amb això i pensem, també per exemple, en la paciència. ¿A mi què m’importa si vols la independència? Aquesta dada no m’ofereix garanties, ni per bé ni per mal, del teu valor com a individu. Jo el que vull saber és si ets una persona pacient o si perds els nervis a la mínima oportunitat, trenques coses i insultes les persones amb cara de boig endimoniat. Això sí que és realment fonamental. O si cuides bé els teus fills i els estimes amb bogeria o passes d’ells. Posa’t un llaç per a això, de debò, o millor que te'l posin, perquè segur que em mentiràs i em diràs que ets la millor mare o pare de tot l’univers conegut.

Doncs això, que em semblen molt bé els llaços, però que si vols que et coneguem del tot, ens has de donar alguna informació afegida, perquè el llacet, sigui del color que sigui, no em diu res del que ets en realitat.