Anar al contingut

MIRADOR

Això no acaba aquí

JORDI COTRINA

Això no acaba aquí

Luis Mauri

És un error pensar que el cicle electoral ha acabat. Falta el tercer, últim i essencial capítol de la sèrie: les eleccions catalanes, en les quals Puigdemont pot batre de nou ERC

Fa molt temps que les coses van deixar de ser lineals a Catalunya. Les urnes han remarcat l’ànima recorrentment contradictòria del magma independentista. ERC s’endú per primera vegada la victòria a la ciutat de BarcelonaMaragall II serà el primer alcalde independentista si Valls no opta per regalar el seu recolzament a una investidura de Colau, recolzada també per Collboni, per barrar el pas al secessionista. Una opció poc probable. Esquerra, en qualsevol cas, obté una victòria capital. A Barcelona i en el conjunt dels municipis de Catalunya, ERC apallissa JxCat, el seu antagonista en la llarga guerra pel tron de l’independentisme.

Però les coses no són lineals. No a Catalunya. El mateix dia, a les urnes europees, col·locades a un pam de les municipals, el duel entre Puigdemont i Junqueras s’ha saldat amb una victòria eixordadora del cap de JxCat. O una derrota inapel·lable del líder d’ERC. La guerra per l’hegemonia independentista no està ni de bon tros decidida malgrat les victòries d’ERC el 28-A i el 26-M.  

Això no acaba aquí. Ni a Catalunya, ni a tot Espanya. Afirmar que aquest 26 de maig s’ha tancat el cicle electoral iniciat a les generals del 28 d’abril és un error com una casa. El veredicte del 26-M és decisiu per a la delimitació del nou perímetre polític, però no brinda un enquadrament definitiu. Encara falta el tercer, últim i essencial capítol de la sèrie: les eleccions catalanes.

Múscul europeu

De moment, el 26-M consolida la resurrecció de la socialdemocràcia a Espanya, una dècada després de la gran recessió. Madrid amarga el PSOE de Sánchez, i l’esquerra en general, per molt que els socialistes hagin vençut a les tres urnes de la jornada. El socialisme espanyol és avui el més musculat d’Europa. El pes d’Espanya i de Sánchez en una Europa que ha sabut contenir l’amenaça ultra anirà a l’alça.

El PP certifica la seva desfeta. Només un any després de succeir Rajoy,  Casado podria estar amortitzat. No obstant, la resistència icònica a Madrid i el fet que Cs no hagi aconseguit el sorpasso en l’arc de la dreta el poden deslliurar de la defenestració.

El capítol català

La conclusió del marc polític està pendent del capítol català, el gran problema espanyol. El Govern de Sánchez mostra, a diferència del de Rajoy, voluntat de diàleg, però la seva estratègia està condicionada per dos esdeveniments encara desconeguts. El primer és el judici de l’1-O. La sentència pot aplanar la construcció de ponts o acabar de dinamitar-los. El segon són les eleccions catalanes que seguiran a la sentència. Les urnes podrien brindar una novetat fonamental si ERC s’imposés de forma inapel·lable a JxCat. O viceversa. Això posaria fi a la llarga guerra pel tron nacionalista, una contesa de la qual emana una atracció irresistible cap a l’abisme.

Junqueras serà inhabilitat sense cap dubte pel Suprem. Amb ell fora de joc i sense un altre lideratge republicà ben definit, serà el moment en què Puigdemont ordeni a Torra l’avenç electoral. Vista la pallissa de Puigdemont a Junqueras, ningú en el seu seny pot descartar una enèsima resurrecció de la postconvergència sota el lideratge de Waterloo. Res és lineal. No a Catalunya.