On Catalunya

Canvi climàtic

Platges sí, però de pedres

Les sorres d'avui poden substituir-se per blocs de pedra on desenvolupar un lleure diferent i més d'acord amb els temps actuals

zentauroepp36675882 barcelona    20 12 2016       barcelona     temporal de olas170120161002

zentauroepp36675882 barcelona 20 12 2016 barcelona temporal de olas170120161002 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Maria Rubert
Maria Rubert

Arquitecta. Catedràtica d'Urbanisme (UPC)

ver +

El canvi climàtic i la presència de múltiples ports esportius que han interromput la dinàmica litoral, comporta la reposició de sorres que deteriora l’ecosistema marí i que és insostenible: Port Ginesta a Castelldefels (1986), Port Vell (2000) i Port Olímpic (1992), Port del Fòrum a Sant Adrià (2004) i Marina a Badalona (2004), no només han transformat amb pròtesis variades la línia de costa, sinó la capacitat de regeneració ecosistèmica. Cada port va fer en el seu moment l'estudi per controlar aquesta afectació, però les platges desapareixeran sense un manteniment anual.  Davant aquesta situació la hipòtesi d’una actuació coordinada des de Mataró a Port Ginesta sembla oportuna.

Hi ha varies opcions. Una és seguir l'aportació continuada de sorres, limitada pel cost econòmic i ambiental i que comporta desmuntar i aniquilar tot els organismes que es van adaptant al llarg de l'any al nou medi. L’altre es deixar que el mar faci la seva i adaptar-nos als canvis. En aquest cas caldrà o be desmuntar instal·lacions, habitatges i carrers vora l'aigua, o be programar el reforç de mes espigons i proteccions. I encara una tercera, intermitja. Les sorres d'avui poden substituir se per blocs de pedra amb majors inèrcies, on desenvolupar un oci diferent i mes d'acord amb els temps actuals. Transformar les platges de sorra en esculleres, sembla una opció adaptada a les envestides del mar davant el canvi climàtic. Imaginem que, en poc temps,  permetran que la vida s'aferri als esculls artificials, fomentant la recuperació d'espècies. Les fotografies de les activitats que es desplegaven a l'antiga escullera de Xavier Miserachs, evoquen un tipus d'oci allunyat de la tovallola, la crema solar, el massatge i el para-sol actuals. A l'escullera s'hi pescava, es feien festes i menjars populars, hi anaven els joves a esplaiar-se, era un espai de silenci..., un espai magnífic. Transformar les platges de sorra en platges de pedres pot ser una solució complicada, però segurament mes adequada als temps i apropiada per desenvolupar activitats no destructives al litoral. Fins i tot els turistes ho agrairan!