Cita electoral

¿Quin país sortirà de les eleccions?

Les claus són l'alcaldia de Barcelona i la pugna en el secessionisme entre Junqueras i Puigdemont

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40387647 barcelona  02 10 2017 reunion del consell executiu del gover190209172309

zentauroepp40387647 barcelona 02 10 2017 reunion del consell executiu del gover190209172309 / FERRAN SENDRA

Les eleccions generals van deixar una Catalunya plural, en què ERC va ser el primer partit, amb el PSC trepitjant-li els talons, i en què el vot independentista, 39%, va ser superior al 32% de les legislatives anteriors però inferior al 47% de les últimes eleccions catalanes. 

El mapa que surti de les eleccions d’avui mostrarà una pluralitatmés gran. Un dels resultats clau serà el de l’alcaldia de Barcelona, on la primera posició se la disputen Ada Colau (Barcelona en Comú) i Ernest Maragall (ERC) i on el candidat del PSC, Jaume Collboni, és en tercera posició. Mas enllà de Barcelona, els resultats de Girona, Tarragona, Lleida i altres municipis com els del Baix Llobregat o les capitals comarcals de la Catalunya interior també seran indicatius.

Però el mapa general de Catalunya el mostrarà la suma de tots els vots municipals. El 2015 hi va haver gairebé un triple empat entre l’antiga CDC (la llista més votada), ERC i el PSC, que va tenir més vots que els republicans, però menys regidors (els municipis del Baix Llobregat estan més poblats que els de la Catalunya interior). El més previsible és que ara ERC superi JxCat, l’antiga CDC, i que el PSC, si segueix la tendència de les legislatives, millori posicions.

Fort vot dual

La pugna entre aquests partits pelliderat de Catalunya continuaria viva, i En Comú Podem –si Ada Colau és la més votada a Barcelona– continuaria sent un punt de referència. ¿Quant pujaran ERC i el PSC i quant baixarà JxCat? Caldrà veure-ho.

També caldrà explicar el total dels vots separatistes i el delsno independentistes a les municipals. Serà una dada a tenir en compte.

Les eleccions europees seran aquesta vegada molt rellevants, ja que s’hi entaula una batalla dura –cada vegada més agra– pel liderat de l’independentisme entre ERC i JxCat, entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. A les recents legislatives, i pel que sembla a les municipals (especialment a Barcelona), ERC està en una posició dominant. Però podria ser una altra cosa a les europees. Pelfenomen Puigdemont, la candidatura del qual ha sortit afavorida per l’intent del PP i Cs –avalat en un primer moment per la Junta Electoral Central– d’impedir la seva presència electoral.

Notícies relacionades

Sembla clar que la llista de Junqueras (Ara Repúbliques) s’imposarà a la de Puigdemont (Lliures per Europa) a la totalitat de l’Estat (pel pes diferent dels seus aliats respectius). Però el rellevant és el que passi a Catalunya, i l’última enquesta d’El Periòdic d’Andorra (només sobre la ciutat de Barcelona) revela l’existència d’un fort vot dual. ERC s’imposava a les municipals, però a les europees JxCat, seguida pel PSC, li treia més de deu punts a ERC. ¿Puigdemont tornarà a guanyar Junqueras a les europees com va passar a les autonòmiques del 2017?

Una altra dada a analitzar és el resultat de Cs. A les autonòmiques del 2017 van ser la primera força. A les generals van quedar en una posició endarrerida. Ara podrem veure si l’actual estratègia de Rivera els continua allunyant de l’electorat català.