Editorial

Un inici sorollós de la legislatura

Les sessions de constitució de les cambres van ser tenses, però més ho serà la decisió de la Mesa sobre els presos

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48258131 sanche junqueras190521112322

zentauroepp48258131 sanche junqueras190521112322 / J J Guillen

En les sessions deconstitució del Congrés dels Diputats i el Senates van escenificar ahir els conflictes que poden fer de la legislatura que ara comença un camí ple d’esculls perquè els bons propòsits dedistensió i diàlegque la presidenta de la Cambra baixa,Meritxell Batet, va expressar en el seu discurs, es puguin arribar a fer realitat.

Les d’ahir van ser la sessions deles abraçades emotives i els aplaudimentsals diputats electes que van deixar per un dia les cel·les i la banqueta per asseure’s als escons de diputat i senador, la de les discretes salutacions se l’exvicepresident de la Generalitat,Oriol Junqueras, al president del Govern,Pedro Sánchez, i la delsexabruptes, enrabiades i proclames fora de todels elements més salvatges o necessitats de lluir perfil combatiu de les tres dretes. Però la duresa de la jornada, per sorprenent, no deixa de ser el més anecdòtic: molta més rellevància i complexitat tindrà el que passi en laprimera reunió de la Mesa, que se celebrarà els pròxims dies i en què una majoria controlada pels socialistes i Unides Podem haurà de decidir sobre la suspensió com a diputats dels polítics independentistes presos i processats.

Albert Rivera, en la primera de les moltes actuacions que s’esperen que faci per arraconar com a oposició visible unPablo Casadoa qui encara li espera el previsible retrocés del 26-M per acabar de desgastar la seva posició, va acusar la presidenta del congrés, secundat a posteriori per Casado, d’«humiliar» l’esperit de la Constitució... a l’acceptar les fórmules de promesa o jura dels polítics independentistes que complien els requisits fixats pel Tribunal Constitucional perquè siguin vàlides:que incloguin l’acatament de la Carta Magna, siguin quines siguin les proclamacions d’índole política que s’afegeixin a aquest component fonamental de la fórmula. Una mostra més de fins a quin puntconceben d’una manera restringida i interessada el que és constitucional, oblidant per començar un dret tan bàsic com el de lallibertat d’expressióa l’exigir que es faci callar els polítics independentistes, alguns dels que diuen que defensen per damunt de tot la llei fonamental. I de les dificultats que s’entreveuen en l’horitzó per trobar la col·laboració necessària per reconduir el conflicte en lloc d’eternitzar-lo.