Editorial

Vuit anys de joc de pantalles

'Joc de trons' potser és l'última sèrie capaç de reunir a milions de persones setmana rere setmana

2
Es llegeix en minuts
sin-nombre

sin-nombre

Els seguidors més fidels, o simplement impacients, de ‘Joc de trons’, hauran tingut aquesta matinada una cita ineludible davant les pantalles. D’altres s’esperaran unes hores i els qui acabin aquest dilluns sense conèixer el desenllaç de la trama conjuminada per George R. R. Martin hauran de reduir al màxim la seva vida social i en les xarxes si no volen quedar-se descol·locats pel més temut dels espòilers fins a la data en la història de la televisió. Aquesta contradicció, que les intrigues fantàstiques de la sèrie de HBO hagin sigut alhora el cim d’un fenomen de col·loqui social, cara a cara i en les xarxes, i el terreny de batalla dels qui exigeixen que el seu entorn, físic o virtual, mantingui el silenci i no els privi de la sorpresa davant un gir de la trama o una mort inesperada, és només una de les proves de l’abast que ha tingut la producció basada en els llibres de George R. R. Martin i desenvolupada per David Benioff i el D. B. Weiss. Amb la reclamació de centenars de milers d’espectadors que el punt i final de la intriga s’ajustés a les expectatives que havien projectat sobre els seus personatges preferits n’hi ha prou també per demostrar el grau d’implicació de l’audiència aconseguit.

Fa anys que es parla de l’edat d’or de les sèries: en termes de qualitat i ambició el podi l’hi disputen molts altres títols, però probablement ha sigut ‘Joc de trons’ la que ha marcat una era, quant a impacte en el públic general, de la ficció serial distribuïda a través de les plataformes de 'streaming'. Una nova forma de consum del lleure que ha devorat temps dedicat al consum de televisió a través dels seus canals convencionals fins al punt d’obligar-se a reformular temps i formats.

Ara la pregunta no és només quina creació de la indústria omplirà el buit deixat per la sèrie que acaba de rematar de forma una mica precipitada la seva vuitena temporada. Potser en un panorama d’oferta desbordant, ningú es pugui asseure en solitari al tron vacant. És molt probable que la imposició del model d’emissió plantejat per Netflix (que espera al 4 de juliol amb la nova temporada de 'Stranger things'), amb el llançament de tots els episodis d’una sèrie simultàniament per afavorir el consum compulsiu, hagi fet d’aquesta sèrie l’última capaç, com en els vells temps de la TV, de tenir milions de persones esperant cada setmana a la seva nova dosi de ficció.