'Joc de trons'

Si l'artista no és aristòcrata, és la portera

El que no va aconseguir el comunisme ho han aconseguit les xarxes socials: un art massiu per al gaudi de les masses. Una vulgaritat descomunal

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48160209 icult  fotogramas de la pel cula hellboy  2019190516125734

zentauroepp48160209 icult fotogramas de la pel cula hellboy 2019190516125734

En la seva obsessió pelsuperèxit, el cine d’entreteniment compleix una màxima soviètica. Va passar a l’òpera de Moscou durantl’estalinisme que el públic es va amotinar contra un dels tenors més exquisits després de descobrir el seu caixet elevat. “Camarada, el poble pateix i tu hauries de cobrar el mateix que la portera”, li van etzibar. El divo va respondre amb indiferència abans de tancar-se al camerino: “Bé, que canti la portera”.

Darrere de l’anècdota, la veritat:l’art, fins i tot en l’estalinisme, és una aristocràcia. L’artista sempre pertany a una elit. Si el públic no ho entén, ha de fer un esforç. No hi ha posició més humil que seure a la butaca per mirar o tenir un llibre obert a les mans. Però el que no va aconseguir el comunisme ho han aconseguit les xarxes socials: un art massiu per al gaudi de les masses. Dit d’una altra manera: una vulgaritat descomunal.

Fans enfadats

Notícies relacionades

Hellboy’ s’estrena a Espanya com a ‘Hellboy light’, amb ‘gore’ reduït, i a Sonic li retocaran les natges a la sala d’operacions després que els fans s’enfadessin al veure el tràiler. Ho explicava millor que jo Desirée de Fez en aquest diari, i deixava assentades les bases del fenomen: el fenomen de la personalització, el menú a la carta, “el meu ‘cheeseburger’ sense formatge”, ha arribat al cine d’entreteniment per quedar-s’hi. Ara, més de mig milió de fans han firmat una petició a Change.org perquè HBO refaci la vuitena temporada de ‘Joc de Trons’. El nen no vol menjar.

No se n’adonen els fans que la caiguda de la qualitat d’aquesta sèrie respon, precisament, a l’obsessió dels seus creadors per acontentar-nos. Quan el guió es transforma en un intent per complaure un públic infantil i capritxós, presenciem escenes tan patètiques com la festa posterior a la batalla contra els caminants blancs. ¿Per què gairebé totes les sèries es torcen en les últimes temporades? Perquè els artistes, esclavitzats per l’èxit, deixen d’escriure al Word i es posen a escriure a l’Excel.