L'objectiu de l'extrema dreta

Alabama i el control sobre les dones

Quan la ultradreta aconsegueix col·locar públicament el seu relat, tot i que generi escàndol, obre una bretxa per anar incorporant aquest discurs

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48161629 laura stiller hands out coat hangers as she talks about ille190515191957

zentauroepp48161629 laura stiller hands out coat hangers as she talks about ille190515191957 / Mickey Welsh

Confirmat: El Senat d’Alabama aprova una llei antiavortament que prohibeix practicar-lo fins i tot en casos de violació o incest. Al mateix nivell de països on no hi ha un sistema democràtic. És molt probable que la llei no es pugui fer efectiva immediatament perquè existeix una doctrina del Suprem que és d’ordre superior. De moment. Però si mirem més enllà ens adonem que l’objectiu de la ultradreta, una vegada més, consisteix a nodrir el món d’un relat reaccionari que legitimi i normalitzi polítiques que atempten contra els drets humans i –més concretament– contra els drets de les dones.

Cada vegada que l’‘univers Bannon’ aconsegueix una petita victòria, modifica –en petites dosis– la percepció de la realitat. En aquest cas trencant una cosa que preteníem superada com és visibilitzar la gravetat i l’arrel masclista de la violència sexual ja sigui cap a una dona adulta o en forma d’incest dins la família. El missatge és clar: les dones som responsables del que fan amb els nostres cossos però no podem decidir sobre les conseqüències. Reforça així  la idea que qüestions i cotes de llibertat que semblaven indestructibles poden tornar a ser interrogades i replantejades. Aquesta és, sens dubte, un èxit instrumental al servei de l’onada ultraconservadora que pretén posar límit a l’onada feminista ja imparable.

Notícies relacionades

En aquesta mateixa línia aquesta setmana la ultradreta espanyola afirmava que les dones podem decidir què mengem però no si avortem. Ho ha fet sense cap mena de vergonya. També negar el dret de les dones a decidir sobre el seu cos. Quan aconsegueix col·locar públicament aquesta informació, tot i que generi escàndol, obre una bretxa per anar incorporant aquest discurs i, progressivament, anar reduint la resistència de la població a escoltar barbaritats.

Segurament no és casualitat que aquestes dues qüestions –les afirmacions a Espanya i la llei a Alabama– hagin saltat als mitjans amb pocs dies de diferència. Aquesta és l’estratègia.