Dues mirades

Només dolor

ETA només va engendrar sofriment, vides assolades a un costat i a l'altre de la taula. Tant dolor no admet temptacions d'emblanquiment

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48178867 basque separatist group s eta kingpin josu ternera is escour190516181234

zentauroepp48178867 basque separatist group s eta kingpin josu ternera is escour190516181234 / DENIS BALIBOUSE

‘Josu Ternera’ ha sigut detingut a França. El que va ser cap polític d’ETA, estrateg i organitzador de la banda terrorista durant dècades, incloses les més sagnants, també va ser un home clau en les negociacions de pau. Múltiples màscares cisellades en un únic rostre, en una mateixa tragèdia. Els simplismes maniqueus es queden justos a l’hora de definir-lo, però no s’han de menysprear. Són aquests mateixos simplismes els que poden arriben a tenyir de sang un poble sencer. Només en els contes infantils hi ha dolents, dolentíssims i bons impol·luts. En la vida real hi ha els matisos, les contradiccions, la confluència de mil llots que conforma la terra que trepitgem.

ETA només va engendrar sofriment. Sofriment superlatiu que va convertir innocents en víctimes, però que també va portar joves, massa joves i massa influïts per un clima enverinat, a emprendre un camí que només portaria a la destrucció. El llibre ‘Los ojos del otro’ (Sal Terrae, 2013) recull algunes de les trobades restauratives celebrades a la presó alabesa de Nanclares de la Oca entre presos dissidents d’ETA i afectats pel terror de la banda. Un relat en el qual es despulla la terrible complexitat del conflicte i es mostra un rosari de vides assolades a un costat i a l’altre de la taula. A Catalunya, més d’un hauria de donar un cop d’ull a les seves pàgines. Tant dolor no admet temptacions d’emblanquiment.