Polític exemplar

Rubalcaba

M'impressionava el seu llenguatge respectuós, el seu afany per convèncer i no només vèncer perquè sí

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48098986 madrid 10 05 2019  pol tica  llegada al congreso de los dipu190510202549

zentauroepp48098986 madrid 10 05 2019 pol tica llegada al congreso de los dipu190510202549 / JOSE LUIS ROCA

M’entristeix profundament la mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Ho sento amb tota l’ànima. Rubalcaba és, als meus ulls, (no vull, em costa, encara, parlar en passat) un polític exemplar. I un home, segons diu Antonio Machado, “en el millor sentit de la paraula, bo”. No el vaig tractar personalment, més enllà d’una salutació de cortesia i un breu intercanvi d’opinions a la sortida d’un teatre, però sempre el vaig notar pròxim, molt pròxim. Ha sigut, segons el meu parer, el paradigma del que ha de ser un polític entregat al bé comú: humanista, dialogant, honest.

Recordo les seves aparicions públiques, com a portaveu del Govern o a la tribuna del Congrés dels Diputats, i em continua impressionant el seu llenguatge afable i respectuós, el seu afany per convèncer i no només vèncer perquè sí i a la primera. Paciència i perseverança podrien ser el seu lema. Educació i bones maneres, el seu segell personal. Altura de mires, la seva constant. Tan diferent, és obvi dir-ho, al procedir de molts dels polítics de l’última generació.

Notícies relacionades

I lamentant la circumstància que l’ha convertit en protagonista, penso que si la destí, en una de les seves estranyes i gairebé sempre injustificables males passades, ha volgut posar el focus a Rubalcaba en aquest precís moment, no ha sigut en va.

Amb el mal gust encara d’una campanya tan aspra i fanfarrona com l’última, la figura de Rubalcaba apareix ara, just a l’inici de la nova campanya, com una crida a la dignitat. Com si el recuperat professor de química tragués el cap entre alambins i fioles per mirar per sobre de les seves ulleres de prop i cridar amb l’autoritat que li confereix la seva trajectòria: “¡Comporteu-vos!”. Tot i que estic segur que, a la seva manera, diria, demanaria més aviat: “Feu-me el favor de comportar-vos”. Amb aquesta crida n’hi hauria d’haver prou per moure’ns millor en l’art de la política i per desitjar, ara amb més motiu que mai, llarga vida a l’exemple d’Alfredo Pérez Rubalcaba.