LA DESFETA DEL BARÇA

Tres hurres pel Liverpool

Els 'reds' van ser fidels a un ideari ancestral i es van creure una litúrgia poderosíssima.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48057817 deportes  liverpool fc barcelona190507210555

zentauroepp48057817 deportes liverpool fc barcelona190507210555 / PHIL NOBLE

El dia més trist de la història del Barça, i va ser el dia sens dubte més trist de la història del Barça perquè no només ens van passar per sobre sinó que a més van liquidar una era; el dia més trist de la història del Barça només queda dir una cosa: ¡tres hurres pel Liverpool!

El Liverpool és l’equip favorit d’una ciutat que el 1978 tenia una taxa d’atur de l’11,4%, índex que va tocar sostre el 1986 amb el 21,1%. A Espanya podem riure amb una cosa semblant als brams d’Arna a ‘Pinotxo’ d’aquests percentatges, els superem de llarg sense necessitat de crisis apocalíptiques, però eren més o menys el doble que la mitjana del Regne Unit, un estat seriós.

La gran drassana

Bé, el Liverpool, club estendard d’una ciutat que havia sigut el gran port i la gran drassana de l’imperi britànic i que llavors estava sent desballestada com un transatlàntic inútil, va guanyar les Copes d’Europa del 1977, 1978, 1981 i 1984. El Liverpool era Liverpool, la seva salvació, l’únic que hi havia, fins a extrems que els mediterranis barcelonistes no podem comprendre.

Quatre Copes d’Europa o Champions. Excepció feta de l’última, aconseguides per a més glòria del club amb un futbol socialista hereu de la filosofia de Bill Shankly (tots per un i un per tots, bàsicament). Era aquest futbol una versió conjurada de la fabulosa Holanda del 74 i el 78. Versió conjurada: molt menys talent, molta més intensitat. Veuríem amb Guardiola al capdavant del Barça la materialització més excelsa d’aquesta idea ‘working class’ del futbol que hi ha hagut mai.

Notícies relacionades

La història va prevaler en un partit que va deixar el Barça anorreat. Un Liverpool kamikaze va ser fidel a un ideari ancestral i es va creure una litúrgia (this is Anfield) poderosíssima. I el futbol, que és just menys quan hi ha el Reial Madrid pel mig, li va donar el que li havia escatimat en el seu esplèndid partit d’anada. El karma va fer justícia.

Només queda dir: ¡tres hurres pel Liverpool!

Temes:

Champions