Editorial

Maragall i Colau es disputen l'alcaldia

Collboni s'aprofita de l'impuls de la victòria de Sánchez i Valls a penes millora el resultat de Cs del 2015

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47891954 grafcat7903  barcelona  25 04 2019    de izq  a drch   los a190504191312

zentauroepp47891954 grafcat7903 barcelona 25 04 2019 de izq a drch los a190504191312 / Toni Albir

Quan falten tres setmanes per a les eleccions municipals del 26-M, l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO retrata una pugna colze a colze entre Ernest Maragall Ada Colau, amb un lleuger avantatge per al candidat d’ERC, en la cursa per a l’Ajuntament de Barcelona. El sondeig confirma també la forta recuperació del PSC i apunta cap a la desaparició de la CUP del consistori i, fins i tot, la del PP.

Si es considera la franja alta de la forquilla de Barcelona en Comú, ERC i la formació de Colau, podrien arribar junts a la majoria absoluta per governar la ciutat, al sumar els 11 regidors de Maragall més els 10 dels comuns (arribarien a 21 regidors d’un total de 41). Aquest pacte és el que prefereix l’actual alcaldessa i, amb aquest resultat, seria també la primera opció dels republicans, ja que no hi ha una alternativa purament independentista a causa del retrocés de l’antiga CDC (ara Junts per Catalunya), que perdria 10 punts i 4 o 5 regidors per quedar-se en 5 o 6.

Colau té millor imatge i valoració que la seva formació política, ja que, malgrat perdre un o dos regidors, és la preferida dels barcelonins com a alcaldessa, per davant de Maragall, Manuel Valls i Jaume Collboni. És un fenomen contrari al que passa amb el PSC, el fort ascens del qual sembla que es deu a la influència del triomf del PSOE a les eleccions generals. La notorietat del seu candidat, Collboni, es queda en el 64%, molt lluny de Maragall o Colau. Maragall es pot beneficiar també de la victòria d’ERC a les generals a Catalunya. Si fos així, es consolidaria l’hegemonia d’Esquerra al si de l’independentisme.    

El sondeig confirma l’estancament de la candidatura de Valls, que només milloraria en dos punts i un regidor el resultat obtingut per Ciutadans el 2015. La valoració de l’exprimer ministre francès és molt baixa i se situa, amb 3,2 punts, a l’últim lloc entre els candidats. Després de la seva gairebé desaparició a Catalunya el 28-A, el PP està a prop d’obtenir dos regidors o cap, mentre que la CUP es quedaria sense cap de les tres actes que té. En qualsevol cas, la fragmentació de l’electorat, amb el vot jove recolzant encara a Colau i el més gran inclinant-se per Maragall, atorga gran importància al desenvolupament de la campanya electoral i anticipa un consistori en què serà necessari almenys un pacte a dos per governar Barcelona.