Editorial

Benítez continua en llibertat

En el cas del pederasta confés, ha prioritzat el dret de no restringir la llibertat del penat, però crida l'atenció la discrecionalitat amb què cada jutge aplica la presó preventiva

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47948296 benitez maristas190429132735

zentauroepp47948296 benitez maristas190429132735 / RICARD CUGAT

Joaquim Benítez, el pederasta confés condemnat a 21 anys i nou mesos, continuarà en llibertat provisional amb mesures cautelars i una ordre d’allunyament de les víctimes fins que la sentència condemnatòria sigui ferma. D’aquesta manera, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha rebutjat la sol·licitud de les víctimes, la fiscalia, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que demanaven l’ingrés immediat de Benítez a la presó. L’Audiència de Barcelona considera que "no s’aprecien raons objectives" per a l’"excepcionalitat de la presó provisional". Si bé és cert que Benítez va confessar el seu delicte, que no ha fugit durant els tres anys que ha durat la investigació i que ha explicitat de manera reiterada la seva voluntat de complir la condemna, les acusacions veien en la seva llibertat un important risc de fuga, de reincidència o una possibilitat de suïcidi.

L’Audiència ha actuat segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem i ha prioritzat el dret de no restringir la llibertat del penat. A més, per llei, la presó a Espanya no busca el càstig, sinó la reinserció. Però no deixa de cridar l’atenció la discrecionalitat amb què cada jutge aplica la presó preventiva. Més encara en un cas que ha creat un gran impacte social. Inevitablement, aquesta decisió ha tornat a suposar un nou cop de tristesa, impotència i indignació per a les víctimes. Una vegada més, davant el seu dolor i les seves seqüeles, senten la desprotecció i la incomprensió d’una part de la societat.