Editorial

Sánchez i Casado recuperen la normalitat

La reunió a la Moncloa entre els líders del PSOE i el PP ha transcorregut en un bon clima, lluny de la crispació que fins ara dominava la seva relació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48034923 sanchez casado190506130620

zentauroepp48034923 sanchez casado190506130620 / JOSE LUIS ROCA

Entra dins de l’exigible normalitat institucional que el president del Govern i el cap de l’oposició almenys parlin entre ells. Un acte tan senzill d’educació no tenia lloc a Espanya des de fa mesos a causa de les desqualificacions que el líder del PP, Pablo Casado, va dirigir contra el president del Govern, Pedro Sánchez. Però els temps del “felló, traïdor i okupa” semblen haver quedat enrere després del 28-A, quan les urnes li van donar una còmoda victòria a Sánchez i una dura clatellada a Casado.

La reunió d’aquest dilluns a la Moncloa va transcórrer en un bon clima, lluny de la crispació que fins ara dominava la seva relació. Casado està en el seu dret d’anunciar una oposició “frontal” si Sánchez es recolza en els independentistes per governar, i entra dins del càlcul polític que insti el líder socialista a buscar un pacte amb Ciutadans. En plena lluita per l’hegemonia de la dreta, res li aniria millor al PP que veure la formació d’Albert Rivera desgastar-se en funcions de govern amb els socialistes.

Sánchez té diferents maneres de sumar una majoria de govern, i és lògic que no sigui el PP qui propiciï la seva investidura. Però sí que està a l’abast del lideratge del partit conservador no malgastar la seva condició de primer partit de l’oposició amb una estratègia de crispació, desqualificacions i deslegitimació del Govern que tant danya la institució i l’exercici de la política. Faltarà veure si Casado, centrat per força, canviarà d’estil de veritat.