IDEES

Guinovart, Volart, Mercè Rius

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp3201616 l103  agramunt  l rida   17 07 05   el artista catal n  jose190506134647

zentauroepp3201616 l103 agramunt l rida 17 07 05 el artista catal n jose190506134647 / LAURENT DOMINIQUE

No és gens estrany que la nostra primera ment filosòfica des de Rubert de Ventós, Mercè Rius, s’interessi per l’obra d’aquest descendent de Gargantua anomenat Josep Guinovart. Qui pretengui aprofitar l’actualitat per aprofundir en coneixement i gaudi, que no prescindeixi del bàsic 'Matèria, el grau zero de la filosofia' (PUV) ni de 'La realitat transformada', la retrospectiva d’aquesta potència imparable i desbordant –Guinovart, l’etern ressorgit– que s’exposa a Espais Volart segons la mirada de Llucià Homs, que l’ha comissariat amb propòsit explosiu.

Mercè Rius i una exposició aprofundeixen en l’obra del desaparegut artista català 

Les proposicions més detonants de Rius s’expressen en una prosa de peus de plom, forçada per la mediocritat del medi dominat pels predicadors de bava que només ajuden a arraconar el pensament a canvi d’efímers espais mediàtics. Guinovart pertanyia, en canvi, a una de les millors generacions artístiques que ha donat el país, la dels sonats sofisticats, sempre continguts i mai descordats de Dau al Set, la dels esvelts i educadíssims Ràfols-Casamada i Hernández Pijuan, posseïdors de mans finíssimes d’articulats dits poncians. Hi pertanyia per edat, però pintava a anys llum el descamisat Guinovart, d’abundant geografia carnal, l’autèntica mag de la natura de la seva i la nostra època. La radical i frondosa Mercè Rius, arrelada a la saviesa de les roques. Tots dos doncs, malgrat les aparences, enlairant l'obra en entorns indiferents, per no dir adversos, per no dir hostils.

Notícies relacionades

"L’esperit és vida que decandeix en materialitzar-se", diu Rius a propòsit de Guinovart. La frase comporta, modo contrario, el mirall del quiasme que agermana pintor i filòsofa: la matèria és mort que floreix en espiritualitzar-se. Força descendent de la matèria, força ascendent de la naturalesa.

L'Ernest Maragall i el Jordi Graupera comparteixen pessimisme cultural barceloní (els altres, ni això). Van errats. És qüestió de fixar-s'hi, de reconèixer i proclamar el talent per damunt de les parets dels contenidors que l'oculten.