Editorial

Leopoldo López enreda el Govern espanyol

El pas fet pel líder opositor veneçolà compromet de forma innecessària la decisió d'Espanya de reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat

1
Es llegeix en minuts

9eaa35bd-47b9-445a-b107-265381c28760-hd-web / periodico

Al Govern espanyol no li’n quedava cap altra que anunciar que limitarà les activitats de Leopoldo López després que aquest celebrés una conferència de premsa a les portes de l’ambaixada a Caracas. El pas donat pel líder opositor veneçolà ha desbordat de llarg el marc de referència que el dret internacional i la contenció diplomàtica estableixen per a algú allotjat en una legació estrangera, en aquest cas un polític que ni tan sols pot acollir-se a l’estatut de refugiat.

En una situació tan radicalment confusa i canviant com la que es dona a Veneçuela, on el desenvolupament dels esdeveniments estan lluny de confirmar la capacitat de l’oposició per posar en perill el Govern de Nicolás Maduro, el pas donat per López compromet de forma innecessària la decisió d’Espanya de reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat sense trencar la comunicació amb Maduro. Tal com ha dit el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, l’ambaixada no pot convertir-se en un “centre d’activisme” de ningú, perquè de fer-ho alimentaria una escalada de la tensió entre Madrid i Caracas que en res contribuiria a un desenllaç pacífic i ordenat de la crisi en curs. Encara que només sigui per la decisió del Govern de confirmar al règim chavista que no pensa entregar López, aquest ha d’extremar la prudència per no implicar a tercers en un complexíssim moment que decisions del tot matusseres no fan més que empitjorar-ho.