Editorial

Espanya, compromesa a Veneçuela

El Govern en funcions de Pedro Sánchez té un difícil crucigrama per resoldre després d'acollir Leopoldo López a l'ambaixada

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47970948 embajada190501162424

zentauroepp47970948 embajada190501162424 / CARLOS EDUARDO RAMIREZ

El desenvolupament dels fets a Veneçuela ha complicat extraordinàriament la posició d’Espanya des que Leopoldo López, la seva dona i la seva filla menor van ser allotjats a l’ambaixada espanyola. El Govern en funcions de Pedro Sánchez té sobre la taula un difícil crucigrama per resoldre: reconeix el president encarregat, Juan Guaidó, però mai ha trencat amb Nicolás Maduro; se sent obligat a acollir un dels líders de l’oposició, però ha declarat per activa i per passiva que no recolzarà una intervenció militar. Alhora, el silenci de Guaidó durant unes hores i el pas fet per López, protegit ara per l’extraterritorialitat de la legació diplomàtica, fa pensar que l’aixecament ha quedat lluny d’aconseguir l’èxit que es va atribuir en un primer moment, però l’amenaçadora declaració del secretari d’Estat, Mike Pompeo, sobre la disposició dels Estats Units a desencadenar una operació militar a Veneçuela “si això és el que es requereix”, justifica els pitjors vaticinis.

Mentrestant, els dubtes sobre el grau d’unitat de l’Exèrcit continuen sense resoldre’s i les mobilitzacions d’aquest dimecres van seguir la pauta de les dels tres últims mesos, viva imatge d’una societat a punt de l’enfrontament civil. Una situació que compromet encara més els moviments de la diplomàcia espanyola en un moment decisiu perquè té tots els indicis de ser la que dilucidarà si el chavisme retindrà el poder o si passarà aviat a mans de l’oposició.