CONSEQÜÈNCIES DE LES ÚLTIMES ELECCIONS

Paisatge de batalla a Ucraïna

Volodimir Zelenski, el comediant convertit en president d'Ucraïna, ja ha topat de cara amb el seu homònim Vladímir Putin

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47821241 zen001  kiev  ucrania   19 04 2019   el candidato presidenci190420183626

zentauroepp47821241 zen001 kiev ucrania 19 04 2019 el candidato presidenci190420183626 / SERGEY DOLZHENKO

No li ha donat temps a prendre possessió a Volodímir Zelenski, el comediant convertit en president d’Ucraïna, per trobar-se de morros amb el seu homònim Vladímir Putin. Sense ni tan sols haver-se molestat a despenjar el telèfon per felicitar-lo per la seva elecció i per si de cas hi havia dubtes que el país està en guerra a les províncies que, limítrofs amb Rússia, són en uns llimbs entre la pertinença a Ucraïna i el control efectiu de l’exèrcit rus, Putin ha volgut marcar terreny, prometent el passaport de l’imperi a tots els ciutadans d’aquestes zones que ho desitgin. Un problema que en un país en guerra i amb el territori en disputa no és menor.

No han sigut suficients les gairebé 13.000 vides perdudes en una batalla ara larvada però que no cessa; tampoc sembla suficient que les urnes hagin escombrat els moviments nacionalistes per entregar el poder a un còmic que tot i que ningú sap gaire bé com dirigirà el país, va defensar davant el conflicte rus que la seva política seria mes d’entesa que d’enfrontament. Com si res de tot això hagués canviat, o potser precisament per això, perquè ha canviat, els seguidors del Kremlin i la sacietat de Putin han marcat el terreny decidint actuar ràpid per demostrar que una victòria electoral rotunda i democràtica, com la de diumenge passat a Ucraïna, li pot atorgar molt poder el nou president, però no tot. Primer s’ha de complir amb el veí rus.

La confusa Europa

Notícies relacionades

Amb una Europa abstreta en la seva pròpia recerca d’una identitat confusa, segrestada per la ultradreta

–que diumenge pot confirmar un ascens dramàtic a Espanya– i amb els EUA jugant ja un paper irrellevant a l’agenda global, a conseqüència precisament d’aquest mateix populisme ultranacionalista que ara envaeix el vell continent, ja ningú defensa la sort d’Ucraïna, com ningú tampoc és capaç de frenar l’ascens de Putin. Símptomes d’una decadència occidental que tornen Ucraïna a la batalla.

Temes:

Ucraïna