anàlisi

Nova temporada a Ucraïna

El fracàs de la classe política que va heretar la revolta de la plaça de Maidan i en concret del president Poroixenko ha derivat en una democràcia no funcional i obre el camí d'un nou populisme

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47845954 zen001  kiev  ukraine   21 04 2019   ukrainian presidential 190421225335

zentauroepp47845954 zen001 kiev ukraine 21 04 2019 ukrainian presidential 190421225335 / TATYANA ZENKOVICH

Els vots han confirmat el canvi que es venia intuint al mapa d’un país europeu que està en guerra. El fracàs de la classe política que va heretar la revolta de la plaça de Maidan i en concret del president Petró Poroixenko ha derivat en una democràcia no funcional i obre el camí d’un nou populisme sustentat en el protagonista d’una sèrie còmica de televisió que acapara audiències. Volodímir Zelenskiés el professor frustrat pels polítics que en la sèrie, es veu impulsat a la presidència. Durant tres temporades “Servidor del Poble” ha reproduït les frustracions de tants ucraïnesos que han vist com la corrupció i la guerra han enfonsat les expectatives de modernitzar el país. Superats per un sistema polític que no funciona, els ucraïnesos han apostat pel relat televisiu i han entregat les claus de palau presidencial de Kíev al protagonista de la sèrie, perquè comenci una nova temporada.

Sabem poc de Zelenski. Sense experiència política, ell mateix reconeix que no és el resultat d’un projecte definit, sinó la conseqüència dels errors de Poroixenko i la seva cúpula política, que elegits per gestionar la revolució proeuropea i canviar el sistema, han sigut sobrepassats pels esdeveniments, la corrupció i la falta de resposta a una població dividida entre els qui continuen pensant que Ucraïna s’ha d’acostar a Europa i els qui consideren que el futur passa per una bona relació amb Rússia. Ni tan sols l’intent del Govern de Poroixenko de vincular l’ombra de Putin al candidat Zelenski ha funcionat. Ucraïna no volia un perdedor i tot i que ningú sap què pot passar ara que arriba un còmic al poder, el cert és que molts pensen que res pot ser pitjor.

De ficció a la realitat

Notícies relacionades

Zelenski arriba sense lligams ni compromisos, però també pràcticament sense programa. Fora de les seves fronteres és un perfecte desconegut. Fins ara només el president francès Emmanuel Macron l’ha rebut, és probable que a la resta de col·legues europeus fins i tot els hagi costat trobar el número del mòbil per felicitar-lo per la seva victòria. Al seu país en canvi tots coneixen el còmic, però molt pocs saben quant canviarà de la ficció a la realitat. Després d’una campanya que ha deixat enrere totes les convencions per dirimir-se exclusivament a les xarxes i en una debat final entre els dos candidats a un estadi olímpic –el de Kíev–, atapeït de fans, el perfil polític del nou president s’ha construït entorn de vídeos pujats a Instagram i gags còmics virals, que han captivat el vot del descontentament.

A diferència de la resta de populismes emergents, Zelenski arriba sense mes promeses que les que dibuixen un país dinàmic i amb futur. Obre així una nova etapa en què no sabem si continuarà reproduint els mateixos gags que l’han portat al poder o si la quarta entrega de la sèrie que tan famós l’ha fet, a més de traslladar-lo des de la pantalla a la realitat, obrirà una nova temporada mes pròspera a Ucraïna.

Temes:

Ucraïna