anàlisi

Bany de sang a la Perla de l'Índic

Fa gairebé quatre dècades que aquesta illa de 22 milions d'habitants no deixa de plorar pels morts que provoquen el fanatisme ètnic i religiós

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp47840758 relatives of a blast victim grieve outside a morgue in colom190421194209

zentauroepp47840758 relatives of a blast victim grieve outside a morgue in colom190421194209 / Eranga Jayawardena

La violència sectària ha tornat a encebar-se a Sri Lanka, la Perla de l’Índic o més aviat la llàgrima, perquè fa gairebé quatre dècades que aquesta illa de 22 milions d’habitants no deixa de plorar pels morts que provoquen el fanatisme ètnic i religiós. La majoria budista singalesa (70%) va lliurar una sagnant guerra contra la minoria hindú tàmil (9,7%) que, contrària als privilegis de la majoria, va intentar per mitjà d’atemptats formar un Estat independent al nord-est de l’illa.

Prop de 100.000 persones van perdre la vida en aquesta guerra, els calius de la qual mai es van apagar definitivament, tot i que el país estava relativament en pau des del final d’aquesta contesa el 2009. Els atemptats d’aquest Diumenge de Resurrecció han tingut per objectiu els cristians (7,6%), majoritàriament catòlics, única religió que inclou tant tàmils com singalesos entre els seus fidels i que és vista com una força unificadora.

A Sri Lanka mai hi va haver atemptats atribuïts a radicals islamistes estrangers, la violència està tan fermament arrelada en determinats grups que no necessiten el patrocini exterior. Tampoc els turistes havien sigut objectiu de l’odi ètnic o religiós, la qual cosa obre una via diferent d’anàlisi de la desraó terrorista. Els atacants d’aquest diumenge sagnant han provat de destruir una de les principals fonts d’ingressos del país i, al pretendre acabar amb el turisme, han llançat un missatge sobre com tornar Sri Lanka al seu període més obscur.

Si es confirma la sospita de la policia, els atemptats contra esglésies i hotels de luxe serien obra d’un grupuscle islamista denominat National Thowheeed Jamath, que va portar al Govern a declarar l’estat d’emergència per l’enfrontament de l’any passat amb radicals budistes. Tot i que una part dels musulmans són tàmils, la majoria són descendents de comerciants àrabs arribats en l’edat mitjana, que han provat de mantenir-se al marge del conflicte entre tàmils i singalesos, tot i que al principi de la dècada dels noranta, els Tigres d’Alliberament de la Terra Tàmil (LTTE) van expulsar els musulmans del nord-est de Sri Lanka per assegurar-se que el nou estat que anaven a fundar fos ètnicament pur.

Arma política

Els LTTE van ser els primers a utilitzar com a arma política els atemptats suïcides, que van originar autèntics rius de sang. El Govern estima que els atacs d’aquest diumenge han sigut comesos per suïcides, mètode àmpliament utilitzat pel terrorisme islamista que devasta els països de l’entorn.

Notícies relacionades

El nacionalisme religiós que barri Àsia ha trobat en les minories el boc expiatori del seu fanatisme, des de la persecució que pateixen els musulmans rohingyes a Myanmar a la dels cristians, no només a l’Índia, Sri Lanka, el Pakistan i Bangladesh, sinó també al Pròxim Orient, on els aventurerismes militars dels EUA i Israel han encoratjat una neteja ètnica de les minories cristianes assentades des de fa segles a l’Iraq, Palestina, Síria i Líban.

Per enfrontar l’espiral de violència, el Govern de Sri Lanka ha de donar prioritat a construir una identitat comuna, que impulsi el benestar i el desenvolupament econòmic i freni el nacionalisme religiós.