Al comptat

Innovació, progrés i drets laborals

Prosperar suposa anar cap endavant, no recular; també en matèria de normativa del mercat de treball

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36445114 barcelona  28 11 2016 foto de empresas de reparto de compras161129115835

zentauroepp36445114 barcelona 28 11 2016 foto de empresas de reparto de compras161129115835 / FERRAN SENDRA

El mercat laboral està subjecte a canvis sota la pressió de la reducció constant de costos en les empreses. A Espanya, amb la crisi, el Govern del PPamb el recolzament de l’antiga CiU, vaCiU,  optar per una reforma laboral que va decantar la relació de forces del costat de les empreses: devaluació salarial, és a dir, pèrdua de poder adquisitiu i de drets dels treballadors. 

Aquests canvis, vigents des del 2012, han sigut molt criticats pels sindicats i perl’Executiu de Pedro Sánchez, que es va comprometre a derogar-los, però no ho ha fet en aquests mesos en què ha governat. En aquest marc ha crescut la precarietat i el recurs als denominats falsos autònoms.

Aquesta última és una figura que utilitzen no només les plataformes com Glovo o Deliveroo, sinó altres sectors més tradicionals; i que ha provocat disputes als tribunals i un pla del Ministeri de Treball per fer aflorar assalariats camuflats com a autoempleats.    

La figura del fals autònom evita la vinculació laboral tradicional. Està impulsant una realitat dual en moltes empreses, amb un número decreixent de contractats amb nòmina, obligacions i també drets; i un altre de creixent de presumptes autoempresaris que, en teoria, presten serveis a canvi d’honoraris. 

Davant d’aquest escenari, el Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmanaParlament Europeu una directiva que blinda uns drets laborals mínims per als coneguts com a treballs atípics. La Unió Europea (UE) ha fet valer el seu rold’espai amb consciència social, tot i que amb una normativa que els països membres tenen fins a tres anys per traslladar (molts no compleixen els terminis i Espanya n’és un exemple) i que no resol qüestions com la dels 'riders' (repartidors) de les plataformes de la nova economia.  

En la normativa laboral i social s’han produït (gairebé) sempre avenços cap a millor, amb menys hores de feina, millors salaris, més drets... Avui, la tendència és la contrària i s’estan perdent drets que semblaven intocables. Es necessita trobar solucions. 

Notícies relacionades

Una podria ser la que proposa l’associació de treballadors autònoms (ATA): crear una figura específica per a aquestes noves feines amb una retribució mínima de 1.050 euros mensuals. També s’hauria de diferenciar entre qui la té com la seva principal feina i qui com a ingrés extra. S’han de reescriure les regles i que aquestes siguin clares.

És imprescindible facilitar la innovació perquè hi hagi prosperitat, però no recolzada només enl’ocupació 'low cost’,sinó compatible amb el manteniment i la millora dels drets laborals ja conquerits. També ho necessita un sistema de pensions que requereix salaris suficients i dignes. Se li ha de donar al terme ‘progrés’ tot el seu sentit, és a dir, avançar, no recular; i és clar, també en matèria laboral.