1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46935544 fotodeldia  graf5692 madrid  12 02 2019   vista general de l190309141032

zentauroepp46935544 fotodeldia graf5692 madrid 12 02 2019 vista general de l190309141032 / Emilio Naranjo

Als Estats Units, el fiscal especial Robert Mueller, exdirector de l’FBI, ha dedicat un any i nou mesos a investigar diverses acusacions al voltant de les eleccions que van fer president Donald Trump. El resultat n'és un informe de més de 300 pàgines, elaborat per un equip de 16 advocats i una vintena d’experts administratius que havien de discernir si hi va haver ingerència electoral de Rússia, lliurament de documents privats, obstrucció a la justícia i les múltiples connexions financeres de Trump amb el país de Putin. Ara fa unes setmanes, Mueller va entregar el seu informe al departament de Justícia i, després de llegir-lo durant un cap de setmana, el fiscal general William Barr va descartar que hi hagués una conspiració de Trump i Moscou.

Les interlocutòries del jutge Llarena contra el procés i les declaracions dels testimonis de la Policia ho petarien si es publiquessin

Notícies relacionades

Barr va actuar com un crític literari que llegís i jutgés una novel·la abans de publicar-se, i Trump ho va aprofitar de seguida per treure pit i blasmar la premsa per escampar mentides. Just aquesta setmana, però, Barr ha manifestat al Congrés que ell creu que sí que hi va haver espionatge. A banda que, mentrestant, ja hi ha més de 30 detinguts relacionats amb el cas. Com diuen els anglesos, la trama es complica. A més, quan finalment surti a la llum, l’informe Mueller passarà a ser de domini públic i ja hi ha tres editorials comercials que han confirmat que el publicaran. En el passat hi va haver casos semblants, com l’informe de l’assassinat de Kennedy o el dels atemptats de l’11-S, i van ser grans èxits de vendes. La revista 'New Yorker' fins i tot ha demanat a cinc grafistes que proposin un disseny per a la coberta de l’informe.

La mirada pràctica dels editors americans m’ha fet pensar, és clar, en el macroprocés contra el referèndum de l’1-O, els presos polítics, el judici que s’eternitza. Fa mesos que les llistes de més venuts van plenes de llibres al voltant del procés, però les interlocutòries del jutge Llarena provant de justificar la rebel·lió i sedició, junt amb els testimonis continuats de la policia (una mentida repetida mil cops, etcètera), ho petarien. Alta literatura jurídica, però que caldria buscar a la secció de la ciència ficció distòpica.