Dues mirades

Xarnego

No existeix la Catalunya uniforme que alguns, capficats en una lectura maquillada del passat i el present, creuen veure. És important visibilitzar totes les mirades

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43925702 barcelona 25 8 95 camping la ballena alegre en la carretera 190405102049

zentauroepp43925702 barcelona 25 8 95 camping la ballena alegre en la carretera 190405102049

El Pijoaparte de Juan Marsé el va immortalitzar literàriament. Xarnego va ser la paraula triada per seguir una de les tradicions preferides de la humanitat: menysprear el nouvingut pobre. Però Catalunya va ser terra d’acollida i els immigrants de llavors, tot i que ningú els va regalar res i es van deixar la pell treballant, van aconseguir donar un futur als seus fills. L’ascensor social va funcionar. 

Dilluns passat, a la presentació de la quarta edició de la Primavera Republicana de l’Ajuntament de Barcelona es va donar a conèixer el ‘Festival de Cultura Txarnega’. Una invitació a reflexionar sobre l’aportació cultural d’aquesta memòria a Catalunya. Aquí ja han nascut les primeres i segones generacions d’aquella allau migratòria, ¿hi ha una mirada particular des d’aquesta herència? El tema és interessant. Parla de nosaltres, de les múltiples identitats del nostre entorn i de com es viuen. Que l’anunci d’aquest modestíssim festival de quatre hores d’actes –¿ho comparem amb qualsevol fast nacionalista?– hagi provocat una allau de crítiques a les xarxes, indica fins a quin punt és necessari. I més quan les exaltacions identitàries recorren el món. No existeix la Catalunya uniforme que alguns, capficats en una lectura maquillada del passat i el present, creuen veure. És important visibilitzar totes les mirades. I també analitzar si el procés, amb les seves presses i les seves mentides, ha aixecat barreres que crèiem ja enderrocades.