Al contraatac

L'última vegada que vaig votar

Veient l'espectacle depriment i desmoralitzador dels polítics, vaig pensar que potser l'última vegada seria, sense saber-ho, realment l'última

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39870046 people heap up ballot boxes after a meeting about the terms 170928090805

zentauroepp39870046 people heap up ballot boxes after a meeting about the terms 170928090805

Gairebé mai no sabem quan serà l'última vegada de res. Planegem amb cura les primeres vegades. Alguns recorden el seuprimer petó (tots recorden el seu primer clau), la primera vegada que van veure el mar, la primera cosa que van comprar amb el primer sou (una americana de pana marró amb colzeres que vaig portar fins a la sacietat i que no recordo en quina mudança o en quin moment es va perdre o em va deixar d'agradar, les colzeres, ¡quin gran invent!), la primera vegada que van veure un mort, la primera vegada que van anar a Venècia, que van veure el Partenó, la primera vegada que van pensar que estaven enamorats, la primera vegada que es va enamorar, la primera borratxera (encara que això probablement ho recordin millor els nostres amics que nosaltres).

També recordem la primera vegada que vam veure els nostres fills, és clar, la sensació d'absoluta irrealitat i miracle, de formar part d'un riu. I la primera vegada que vam veure aquells que es convertirien en part essencial de la nostra vida. Tot i que de vegades recordem detalls de persones que van passar de llarg i som incapaços de recordar com vam conèixer algú que a la llarga tindria una influència definitiva en la nostra manera de veure el món, que ens faria millors.

En canvi, les últimes vegades són més complicades. De vegades també les planifiquem i ens diem amb fermesa o amb una sensació d'alleujament que aquella, la pròxima, serà l'última vegada. L'última vegada que quedo amb aquest plom de persona, l'última vegada que no li dic el que penso a la meva amiga, l'última vegada que entro en aquesta botiga on són tan antipàtics.

Però les últimes vegades de debò no es planifiquen. Mai no sabem (encara que pensem que sí) quan serà l'última vegada que veurem algú, mai no sabem quan serà l'última vegada que trepitjarem el terra de la plaça de Sant Marc, l'última vegada que prendrem un bany meravellós al mar. Potser ja hagi sigut l'última vegada. Potser aquest article sigui l'últim. El més probable, el que diuen les estadístiques per la meva edat i condició és que en principi no serà l'última, que el més probable és que continuï escrivint articles i llibres, però no hi ha garantia.

Notícies relacionades

L'altre dia, veient l'espectacle depriment i desmoralitzador dels polítics, de tots ells, vaig pensar: "Potser l'última vegada que vaig votar (ja no recordo quan, hem votat tantes vegades en els últims temps) seria, sense saber-ho, realment l'última".

Recordo la primera vegada que vaig votar, tenia 18 anys i la sensació d'estar fent una cosa important i seriosa, de començar a participar en alguna cosa que tindria un impacte real en la vida dels ciutadans, que podria millorar-la, recordo la sensació de satisfacció a l’haver complert el meu deure. No sé si tornaré a fer-ho.