Editorial

Alerta de l'FMI davant de les amenaces econòmiques

Els governs de la UE estan obligats a actuar amb visió d'Estat i europeista per afrontar els desafiaments que es presagien

1
Es llegeix en minuts
undefined47534948 epa970  paris  francia   28 03 2019   la directora ejecutiva190402153649

undefined47534948 epa970 paris francia 28 03 2019 la directora ejecutiva190402153649 / YOAN VALAT

En ple debat sobre si el món va camí d’entrar a l’avantsala d’una nova crisi econòmica, la directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha contribuït a encendre un semàfor groc i a enviar un avís per a navegants. Davant de la Cambra de Comerç de Comerç dels Estats Units, Lagarde ha ratificat el nerviosisme que hi ha als mercats  davant de la desacceleració de l’economia internacional i de les amenaces més grans que planen sobre aquesta: el brexit, l’elevat nivell de deute d’alguns països i les tensions per les guerres comercials, especialment, la dels EUA i la Xina. Tot i que l’FMI no observa un risc cert de recessió a curt termini i fins i tot confia en un cert repunt del creixement en el segon semestre d’aquest any i el pròxim, Lagarde alerta que l’economia viu un moment «delicat» i que l’alt endeutament públic i els baixos tipus d’interès des de la crisi financera deixen poc marge d’actuació.

I, just ara, Europa s’enfronta a aquestes perspectives en una situació d’evident inestabilitat, amb una UE minvada, entre altres causes, per la incertesa sobre la sortida del Regne Unit i la caiguda del comerç i la seva repercussió en la indústria alemanya. És precisament aquest panorama el que aconsella i obliga els governs europeus, inclòs l’espanyol que surti de les urnes el 28-A, a renunciar especialment als interessos polítics a curt termini i a actuar amb visió d’Estat i europeista. Només així es podran afrontar els desafiaments econòmics que es presagien i, al cap i a la fi, garantir el futur i el benestar dels seus ciutadans.