Editorial

Sánchez busca el camí del mig

La proposta socialista per a Catalunya xoca amb l'oposició de la dreta, entregada al tremendisme per parar Vox

2
Es llegeix en minuts
undefined47560604 graf2378  ja n  30 03 2019   el secretario general del psoe 190330143429

undefined47560604 graf2378 ja n 30 03 2019 el secretario general del psoe 190330143429 / Jose Manuel Pedrosa

Al líder del PSOE, Pedro Sánchez, se li ha retret que en les 110 mesures del programa electoral no n’hi hagi cap d’específica sobre Catalunya i que la qüestió territorial s’abordi només amb generalitats. Però en l’entrevista que publica EL PERIÓDICO Sánchez sí que explica les seves idees i els seus plans per a Catalunya, que es basen a recuperar la confiança i la lleialtat entre les institucions a través del diàleg (entre governs i partits) i amb sentit d’Estat perquè a mitjà termini es pugui encarrilar una solució mitjançantl’elaboració i aprovació d’un nou Estatut que respecti el marc constitucional, ja que l’actual no ha sigut votat pels catalans perquè va ser retallat pel Tribunal Constitucional després del referèndum de ratificació.

Sánchez insisteix en la seva idea que el problema no ésd’independència, sinó de convivència, i creu que el PSOE és l’únic partit que pot impulsar una solució que rebutgen per igual, en la seva opinió, la dreta i els independentistes, els primers per la seva obsessió a aplicar un 155 permanent, que indica la seva falta de projecte, i els segons perquè (en al·lusió a Quim Torra) estan dedicats a acontentar els extremistes, en lloc de buscar solucions pactades. L’afany de Torra a situar el PSOE al costat del PP i Ciutadans o les declaracions deGabriel Rufiánadvertint que el pitjor seria unpacte PSOE-Cssemblen donar-li la raó quan afirma que l’independentisme viu millor amb el PP al Govern. La falta de concreció sobre Catalunya al programa electoral ha sigut llegida per la dreta (PP i Cs) com que Sánchez prepara unpacte amb l’independentisme“per vendre Espanya a terminis”, mentre que elsindependentistesla interpreten com unacostament del PSOE a PP i Cs. Sánchez, però, ho explica amb claredat: no tornarà a repetir l’acord de Pedralbes, vol curar ferides, no fer-les més grans, però una nova unilateralitat es trobaria amb un altre 155unilateralitatun altre 155.

Per dur a terme els seus plans sobre Catalunya, així com les 110 mesures del programa, moltes de contingut social, Sánchez es proposagovernar en solitariamb una majoria suficient, tot i que està obert al diàleg amb tots els partits. Però aquest és un repte majúscul, que lesenquestesde moment no avalen, i que serà combatut –ja ho està sent– per terra, mar i aire per unadretaentregada al tremendismeper parar Vox amb el perill que, en lloc de frenar l’extrema dreta, PP i Cs la reforcin.