Editorial

Les municipals amenacen Erdogan

Els efectes de la crisi econòmica són massa perceptibles com per creure que Erdogan en sortirà indemne

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47561338 tur01  istanbul  turkey   30 03 2019   a handout photo made 190330205600

zentauroepp47561338 tur01 istanbul turkey 30 03 2019 a handout photo made 190330205600 / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Els esforços d’última hora de Recep Tayyip Erdogan per atenuar el retrocés del Partit de la Justícia i el Desenvolupament en les eleccions municipalsPartit de la Justícia i el Desenvolupamentmunicipals que se celebren aquest diumenge a Turquia semblen insuficients per evitar la victòria de les candidatures d’oposició a Ankara, la capital, i potser a Istanbul, la gran referència política i cultural del país. Una eventual derrota de l’islamisme política la porta turca d’Europa resultarà especialment dolorosa per al president, que va governar la ciutat entre 1994 i 1998, i va consolidar-hi el seu ascens fins al cim de l’Estat, però els efectes de la crisi econòmica són massa perceptibles com per creure que Erdogan sortirà indemne de la prova. Ni tan sols els preus subvencionats des de data recent d’alguns aliments sembla un gest útil per conjurar els presagis de les enquestes.

S’hi afegeixen els tics autoritaris del poder, la tendència d’Erdogan a ocupar tots els espais polítics sense especial afecció als compromisos democràtics, i s’entendrà que el d’ara no és el millor moment del president i del seu partit. Turquia ha passat de l’eufòria econòmica i l’acostament a Europa a una nova fase, amb la mirada posada al Pròxim Orient, l’aliança amb Rússia i la intromissió a SíriaRússiaSíria per controlar la comunitat kurdacomunitat kurda, i en aquest viatge ha perdut moltes de les senyes d’identitat de l’islamisme possibilista encarnat per Erdogan el 2003, quan va ser investit primer ministre. De tot allò, poc en queda.