Editorial

Incerta reconversió cap al cotxe elèctric

És imprescindible que la transició a l'electromobilitat s'acompanyi de polítiques que mitiguin els danys als sectors afectats

1
Es llegeix en minuts
520 mgm2632

520 mgm2632

L’avanç cap alcotxe elèctric és inevitable. Avui dia és l’alternativa més viable als vehicles de motor de combustió, amb inqüestionables beneficis per al medi ambient i la salut. També és l’aposta dels fabricants (l’anunci queSeat desenvoluparà a Barcelona una plataforma per a cotxes elèctrics del grup Volkswagenn’és un exemple), de manera que el camí cap a l’electromobilitat és un trajecte que, tard o d’hora, s’haurà de recórrer. Però aquest camí pot ser planificat o no, i d’això depèn que la transició –necessàriament radical– sigui més o menys traumàtica.

Per fabricar un vehicle elèctric es necessiten menys peces imenys mà d’obra. Apliqui’s això a Espanya, on l’11% dels llocs de treball depenen de l’automoció, per imaginar els efectes de la seva implantació. Alguns estudis calculen queel sector podria perdre el 18% de llocs de treball. No parlem només de les plantes de producció, sinó de proveïdors, tallers, concessionaris, etcètera. Com en totareconversió industrial, alguns negocis tancaran i d’altres es reorientaran, però tots necessitaran untemps d’adaptació. Per això és comprensible la preocupació de la indústria davant elpla de transició energètica del Govern, que preveu prohibir la venda de vehicles amb motor de combustió a partir del 2040, d’acord amb la UE. És imprescindible que aquesta transició s’acompanyi depolítiques que mitiguin els danysen els sectors afectats. Per contra, els perjudicis acabaran superant els beneficis que es pretenen.