Editorial

Una 'bugaderia' amb sucursal a la Costa Brava

Rebre amb els braços oberts capitals sense cap fiscalització suposa complicitat amb operacions que poden ser fosques

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47140723 s agaro sagaro vell urbanizacion   cases de luxe 26 02 19  f190301174600

zentauroepp47140723 s agaro sagaro vell urbanizacion cases de luxe 26 02 19 f190301174600 / JOAN CASTRO ICONNA

El 4 de març, una investigació periodística coordinada per l’Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en què van participar 21 mitjans internacionals, entre aquests EL PERIÓDICO, va destapar una enorme xarxa de blanqueig de diners a la qual es va batejar com a  ‘Bugaderia Troica’, pel nom del banc d’inversions rus, Troica Dialog, que va crear aquesta estructura. La trama s’estenia per nombrosos països. I Espanya no se’n va deslliurar. Aquí es va substanciar amb l’arribada de prop de 400 milions d’euros que van aterrar a bancs espanyols principalment a través del Deutsche Bank i del Danske Bank, dues entitats financeres enfangades en el blanqueig massiu de fons procedents de Rússia.

La investigació periodística duta a terme entre l’OCCRP i aquest diari ha permès destapar com l’entorn de Sergei Txemezov i Vladimir Artiakov, dos íntims col·laboradors del president rus, Vladimir Putin, es va servir d’aquesta xarxa de blanqueig per aconseguir luxoses vivendes a S’Agaró, una de les zones més selectes de la Cosa Brava. Tots dos són alts càrrecs de Rostec, la gran empresa estatal russa dedicada a la fabricació d’armament, i les operacions sospitoses van ser dutes a terme per empreses pantalla i familiars que van acabar sent els titulars de d’aquestes exclusives residències, oficialment a un preu molt inferior al real de mercat.

L’arribada d’aquestes inversions, que han aterrat de forma fosca i que tenen un origen que ho és encara més, hauria de preocupar les autoritats. Tot i que a priori no generi un problema de seguretat pública, rebre aquestes inversions milionàries amb els braços oberts sense cap fiscalització és convertir-se en còmplice del seu fosc origen. Ningú amaga mitjançant testaferros i empreses pantalles a paradisos fiscals uns diners guanyats de forma honrada.

A més de distorsionar un mercat immobiliari ja inflat, aquestes inversions poden ser la plataforma de penetració en territori espanyol d’estats no aliats o organitzacions criminals que financin amb aquests activitats tals com ingerències estrangeres o la promoció de notícies falses.

Siguin els fons reciclats per la ‘Bugaderia’ diners distrets per no haver de pagar impostos, provinguin del pagament de suborns a polítics, de comissions il·legals o el que seria pitjor encara, tinguin el seu origen en el fruit de les activitats del crim organitzat –tràfic de drogues, armes, persones o prostitució–, aquests capitals contaminen tot el que toquen.