Editorial

El 'cas Maristes', a judici

Després de dècades de sofriment, arriba el moment de reparació a les víctimes i d'assumir la responsabilitat moral col·lectiva

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp32673292 maristas170919210801

zentauroepp32673292 maristas170919210801

Aquest dilluns s’inicia el judici a l’exprofessor d’educació físicadel Col·legi dels Germans Maristes de les Corts Joaquim Benítez per abusos sexuals a alumnes. La seva confessió a EL PERIÓDICO fa ara tres anys va iniciar un treball d’investigació periodística que va revelarl’escàndol de pederàstia escolarconegut més gran al país. Arran de les publicacions d’aquest diari, nombrosos antics alumnes es van animar a denunciar els abusos i les agressions sexuals sofertes. Fins a 43 persones que havien estudiat a les escoles maristes de Sants-les Corts i de l’Eixample, també de Champagnat de Badalona, van presentardenúncies contra 12 professors i un monitor escolar. 

Joaquim Benítez s’asseurà a la banqueta, peròni hi seran presents totes les seves víctimes ni s’asseuranal seu costat tots els culpables. Un codi penal que juga a favor dels depredadors ha fet possible que la majoria delsdelictes del cas Maristes hagi prescrit. En l’actualitat, les faltes contra la llibertat sexual a menors d’edat prescriuen als 10, 15 o 20 anys a partir de la comissió del delicte. Els terminis comencen a córrer a partir que la víctima compleix els 18 anys. Un període de temps molt limitat per a uns delictes que les persones tarden a assimilar i que es triga a prendre consciència de la seva dimensió criminal. El Govern de Pedro Sánchez va presentar el 28 de desembreun avantprojecte de llei orgànica de protecció integral a la infànciaque allarga 12 anys el termini de prescripció i que comença a comptar quan la víctima en compleix 30. Sens dubte, és un gran pas endavant en la protecció dels menors que és d’esperar que segueixi endavant amb la constitució del nou Executiu. 

Més enllà del que passi a l’Audiència de Barcelona, es pot assumir un debat serè, però compromès, amb la política de subvencions públiques a aquests centres educatius religiosos on hi ha hagut abusos. Durant dècades,el silenci còmplice dels Germans Maristesva afavorir la impunitat dels depredadors i, per tant, va multiplicar el nombre de víctimes. Lamentablement, la seva manera d’actuar no va ser exclusiva. L’eclosió del cas ha provocat una allau d’acusacions, de denúncies i de dolor que ja no admet ser callada. Casos que inclouen dècades de sofriment regides per unmateix patró d’ocultació per part dels diferents ordes religiosos. Ara, arriba el moment de la reparació a les víctimes i d’assumir la responsabilitat moral col·lectiva.