MIRADOR

Alícia al país dels Maristes

L'Administració pública continua finançant organitzacions escolars que durant dècades han encobert al seu si devoradors de nens

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp32673292 maristas170919210801

zentauroepp32673292 maristas170919210801

Una nit de fa tres anys, després de més de 30 en aquest ofici fabulós de gent encallida, vaig plorar. No soc una persona de llàgrima fàcil. Ja sé que aquesta confessió no li interessa a ningú ni diu res al meu favor ni en contra de mi. També sé que el periodista s’ha d’abstenir de ser subjecte o objecte de la notícia. Però aquell plor parlava per si sol de la descarnada extraordinarietat del cas.

Aquella nit de febrer se’m va fondre la vista editant un article de Guillem Sànchez. El meu col·lega escrivia sobre l’escàndol de pederàstia a les escoles dels Maristes de Barcelona i recollia el testimonid’una víctima: “Quan se n’anaven tots els altres nens de la classe, el professor m’obligava a fer-li fel·lacions i ejaculava a sobre de mi. La primera vegada que m’ho va fer, jo tenia vuit anys”. Aquest va ser el pa de cada dia de J. durant sis anys, des dels 8 fins als 14, al’escola marista de Sants - les Corts, a Barcelona. Fa tres anys, J. ja en sumava 42, però els malsons el continuaven devorant: “Quan faig l’amor amb la meva dona, de vegades allò em torna al capdavant, perquè faig o dic coses que les hi vaig veure fer o les hi vaig sentir dir a ell per primera vegada. I llavors..., llavors em faig un fàstic infinit”.

Dimensió esgarrifosa

Si no s’arriba a un pacte entre les parts, aquest dilluns començarà el judici contra Joaquim Benítez, un pederasta confés que va devorar els nens que va poder entre 1980 i el 2011 als Maristes de Sants - les Corts. Un llarg treball d’investigació d’EL PERIÓDICO, a càrrec dels periodistes Guillem Sànchez, María Jesús Ibáñez i Jesús G. Albalat, ha definit les esgarrifoses dimensions de l’escàndol de pederàstia dels Maristes: 45 denúncies per abusos sexuals comesos contra nens de 7 a 16 anys per 14 professors i un monitor a les escoles de Sants - les Corts i l’Eixample, a Barcelona, i als de Badalona, Mataró i la casa de colònies de Planoles, al Ripollès. Durant almenys quatre dècades, des de 1970 fins al 2011, l’ordre religiosa va encobrir de forma metòdica als depredadors.

Des que Lewis Carroll va disposar que Alícia es trobés amb Humpty Dumpty i la corbata que li havia regalat el rei Blanc, sabem que cada any té un aniversari i 364 no-aniversaris. En l’escàndol dels Maristes només hi haurà un judici, el de Benítez. Però hi ha almenys una dotzena de no-judicis, tants com professors religiosos i seglars van abusar dels seus alumnes i els delictes del qual han prescrit pel pas del temps. ¡Alto! Pel pas del temps i per l’empara, l’encobriment de la congregació religiosa.

Carn fresca

Notícies relacionades

Els Maristes van furtar durant dècades els depredadors d’infants a l’acció de la justícia. Quan la conducta delictiva d’algun d’ells retronava, el destinaven a un altre centre. Quin càstig: ¡carn fresca!

Després d’una campanya liderada per Save the Children, el Govern central ha iniciat el tràmit per allargar el període de prescripció dels delictes de pederàstia. Però l’Administració pública continua finançant organitzacions escolars que durant dècades han encobert al seu si devoradors de nens. Caram amb el país dels Maristes.